Više od polovine kandidata za genseka UN iz eks-Ju

Bivši šef diplomatije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN, Vuk Jeremić deveti je kandidat u trci za naslednika Ban Ki Muna i peti iz bivše Jugoslavije.

Izvor: Beta
Podeli

Prvi čovek svetske organizacije trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja, jedine koja do sada nije imala svog predstavnika na toj funkciji.

Veruje se da bi prednost pri izboru mogla imati žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci.

Iskustvo u UN dodatni je plus za svakog kandidata, ali je uslov svih uslova da predloženi kandidat bude prihvatljiv za svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Iako prijavljvanje kandidata još nije završeno, u sedištu UN danas je počelo predstavljanje kandidata, koji će u "neformalnom dijalogu" odgovarati na pitanja predstavnika zemalja članica, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

U naredna tri dana programe će predstaviti osam kandidata, među kojima su četiri iz bivše Jugoslavije i četiri žene.

Kandidature su pre Jeremića podneli doskorašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, bivši predsednik Slovenije i dugogodišnji funkcioner u UN Danilo Tirk i bivši makedonski ministar i predsedavajući Generalnoj skupštini UN Srđan Kerim.

Kandidati su i bivša bugarska ministarka spoljnih poslova i direktorka Uneska Irina Bokova i šefica diplomatije Moldavije Natalija German, a prijavilo se i dvoje kandidata van istočnoeveropske grupe, bivši premijer Portugala i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš i bivša novozelandska premijerka i šefica Programa UN za razvoj Helen Klark.

Generalnog sekretara UN bira Generalna skupština UN, na preporuku Saveta bezbednosti UN, što podrazumeva saglasnost svih pet stalnih članica sa pravom veta. U slučaju da Savet bezbednosti UN ne može da se saglasi oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN.

Vlada Srbije podržala je kandidaturu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije i predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN.

Jeremić je rođen 3. jula 1975. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1998. godine teorijsku fiziku na Kembridžu.

Kao stipendista Fondacije Kokalis magistrirao je 2003. godine na Harvardu (SAD) na "Kenedi skul of gaverment" iz oblasti državne administracije i međunarodnog razvoja. Završio je doktorske studije primenjene matematike na Univerzitetu u Londonu.

Tokom vladavine Slobodana Miloševića, organizovao je srpske studente i iseljenike u Engleskoj koji su radili na informativnim kampanjama i uspostavljanju međunarodnih kontakata za potrebe demokratske opozicije.

Za vreme doktorskih studija radio je kao finansijski analitičar u finansijskim institucijama u londonskom Sitiju, među kojima su "Dojče Bank" i "Drezdner Klajnvort Benson Bank" i "Astra Zeneka Farmasijutikals".

Posle demokratskih promena u Srbiji 2000. započeo je karijeru u državnoj službi. Najpre je bio savetnik tadašnjeg ministra za telekomunikacije SRJ Borisa Tadića, a u leto 2002. postao je član kabineta premijera Zorana Djinđića, gde je nekoliko meseci radio kao specijalni savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Godine 2003. postao je savetnik za evroatlantska pitanja tadašnjeg ministra odbrane SCG Borisa Tadića, a kada je Tadić izabran za predsednika Srbije u junu 2004, Jeremić je postavljen za njegovog savetnika za spoljnu politiku.

Bio je član Demokratske stranke. U februaru 2004. izabran je za predsednika Odbora za međunarodne odnose DS, a od marta 2006. je član Glavnog odbora DS-a.

Za ministra inostranih poslova Srbije izabran je 15. maja 2007. i ponovo, 7. jula 2008. godine, a na toj funkciji bio je do 2012. godine, kada je DS izgubila na izborima, a vladu formirale Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

U junu 2012. godine izabran je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN i na toj funkciji proveo je godinu dana. "Ovo je značajan dan za našu zemlju. Ovo je pobeda Srbije koja je pre svega 20 godina bila isključena iz UN", rekao je Jeremić po izboru za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

U toku mandata u Njujorku, Jeremić je isključen iz Demokratske stranke, u februaru 2013. godine, jer je bio jedan od ministara iz prethodne vlade koji nije želeo da vrati poslanički mandat u Skupštini Srbije, na šta ga je obavezivala odluka Glavnog odbora DS.

Po povratku iz UN, Jeremić je u novembru 2013. godine u Beogradu osnovao Centar međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Govori engleski i nemački jezik. Oženjen je novinarkom Natašom Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 275 idi na stranu