"Američki lobiji ne žele saradnju EU i Rusije"

Pariz -- Američke lobističke grupe rade sve što je u njihovoj moći kako bi sprečile stvaranje strateškog partnerstva između Evropske unije i Rusije.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

To je za francuski informativni portal Atlantiko rekao ekspert za geopolitička pitanja Žan Bernar Penatel, uz napomenu da Vašington nije uspostavio bilo kakva prijateljska osećanja prema Rusiji, iako je Hladni rat završen pre 25 godina.

Prema njegovim rečima, dobri odnosi s Moskvom nisu u interesu pojedinih interesnih grupa koje nastoje da spreče uspostavljanje značajnije saradnje i bilateralnog strateškog partnerstva između Rusije i Evropske unije.

“Od svih interesnih grupa koje se bave tim pitanjem najmoćnije i najopasnije su one koje su povezane s vojnom industrijom, koje je u svom poslednjem govoru na mestu predsednika SAD pomenuo general Dvajt Ajzenhauer“, podsetio je Penatel.

Kako je govorio Ajzenhauer 1961. godine:

"Moramo da se čuvamo od toga da vojno-industrijski kompleks dobije neopravdano veliki uticaj, bilo da do toga dođe namerno ili slučajno. Mogućnost katastrofalnog porasta pogrešnih oblika moći postoji i nastaviće da postoji."

Prema njegovim rečima, lobi sa Vol strita želi da uništi sve komercijalne barijere prodorom američkog kapitala, kao i poslovnih aktivnosti na najvišem međunarodnom nivou.

“Na kraju, postoji izraelsko-američki lobi koji širi uticaj Vašingtona na politička dešavanja na Bliskom istoku i koji vodi SAD ka bezuslovnoj podršci svemu što rade vlasti u Izraelu“, istakao je Penatel.

Dodao je i da je primarni cilj američke spoljne politike sprečavanje stvaranja Euroazije, zbog čega koriste zemlje sa istoka Evrope kako bi se povećalo nepoverenje u namere Rusije.

“Žalosno je što lideri poput Angele Merkel i Fransoa Olanda padaju na zahteve Vašingtona. Svaki nezavisni analitičar može da pogleda činjenice i da shvati da je američka akcija uzrok državnog udara u Ukrajini, koji je potom izazvao atmosferu kao u Hladnom ratu, što su Amerikanci iskoristili kako bi rasporedili svoje tenkovske brigade na istoku Evrope“, istakao je Penatel.

Konfrontacija Vašingtona i Rusije je sinhronizovana sa zahtevima lobija povezanog s proizvodnjom oružja, što vodi stalnom povećavanju budžeta za odbranu SAD.
Ipak, navodi, takva situacija bi mogla da se promeni, pošto Kina postaje nova pretnja za ekonomske i strateške interese Sjedinjenih Američkih Država, a Bela kuća je praktično već u stanju uzbune, jer Kina ostvaruje stratešku kooperaciju s Rusijom.

Penatel je zaključio rečima da evropske zemlje moraju da spreče uticaj vojne industrije na njihove strukture vlasti, kao i da interese svake slobodne države treba da utvrde oni kojima su građani dali to pravo na izborima, a ne interesne grupe.

Svet

strana 1 od 605 idi na stranu