"Povlačenje ruskih snaga - pritisak na Asada"

Ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije Bašar al Asad će biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranzijiciji, kaže Frank-Valter Štajnmajer.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2016.

22:13

Foto: Thinkstock

"Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi", naveo je nemački ministar inostranih poslova u saopštenju, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

"Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TASS.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja. I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primijra, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha", rekao je ruski predsednik.

Ubrzo se oglasio i sirijski predsednik Bašar el Asad koji je izjavio da će Rusija smanjiti vazduhoplovni kontigent, ali da njene trupe neće potpuno napustiti Siriju.

Asad je rekao da "Rusija planira da smanji svoje prisustvo u skladu sa situacijom na terenu i nastavku okončanja neprijateljstava", javlja državna televizija Sirije.

Za to vreme administracija SAD ne želi da prognozira kakav će značaj za rešavanje sukoba u Siriji imati povlačenje ruske avijacije iz te zemlje.

Osim toga, Amerika planira da razmotri namere Moskve u vezi s ovim pitanjem, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest. „Za sada nisam video ove informacije i teško mi je da procenjujem kakav će uticaj to imati na pregovore, kakve će to promene uneti u dinamiku (pregovora). Neophodno je da razmotrimo kakve su zaista namere Rusije“, rekao je Ernest na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: