Asadov izaslanik: Opozicija? To su teroristi

Šef sirijske delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi Bašar al Džafari nazvao je opoziciju teroristima koji imaju podršku stranih sila.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

22:25

Asadov izaslanik: Opozicija? To su teroristi
Getty Images

Ipak, on je rekao da Asadova vlada razmatra humanitarne poteze koje je tražila delegacija opozicije.

"Mi ne sarađujemo sa teroristima," rekoa je Al Džafari novinarima u Ženevi. Prema njegovim rečima, "neke strane sile" žele da izvrše politički pritisak na sirijsku vladu koriteći terorizam kao političko oružje.

Na pitanje da li vlada razmišlja o koracima poput stvaranja humanitarnih koridora, primirja i puštanja zatvorenika, što je tražila opozicija, on je odgovorio potvrdno.

"Svakako to je deo dnevnog reda sa kojim smo se složili i to će biti među značajnm temama o kojima ćemo razgovarati kao građani Sirije," rekao je on, prenosi Rojters.

U međuvremenu, posle neformalnog sastanka sa članovima Visokog komiteta za pregovore, glavnom sirijskom opozicionom grupom. izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, izjavio je danas u Ženevi da je "optimista" i da je rešen da istraje u pregovorima, jer je ovo istorijska prilika koju ne treba propustiti, preneo je AFP.

HNC je tražio da pre nego što počnu pregovori preko posrednika, u kojima Mistura treba da se angažuje u šatl diplomatiji, stigne humanitarna pomoć gradovima, prestane bombardovanje civila i budu puštene stotine zatvorenika.

"Mi smo ovde radi političkih pregovora ali ne možem početi dok to ne bude učinjeno," rekao je novinarima portparol HNC Salem al Meslet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: