General Lazarević: Preživeo sam haško gubilište

Beograd -- General Vladimir Lazarević pušten je na slobodu nakon što je izdržao dve trećine kazne - 14 godina zatvora, a stigao je na Aerodrom u Nišu oko 14 časova.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Kako se navodi, u avionu sa Lazarevićem bili su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar pravde Nikola Selaković.

Osim toga, na Aerodromu su generala sačekali i ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Teodosije, kao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gde se u međuvremenu i razboleo, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

General Vladimir Lazarević izjavio je po povratku da je osuđen bez ijednog dokaza, ali i da je uspeo da preživi "haško gubilište".

"Imam iza sebe deset izgubljenih godina, zašto? Nisam osuđen za jedno konkretno nedelo, niti moje, niti mojih boraca, njih 70.000, niti za jedno delo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila ratovanja", rekao je Lazarević na Niškom aerodromu, gde mu je priređen doček.

Lazarević se zahvalio svima koji su ga sačekali i naglasio da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao Prištinskim korpusom.

"Pretekao sam haško gubilište, duboko uveren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljudi, sve vreme. Izvor mog opstanka bilo je mojih 600 stradalih saboraca i preko 2.000 ranjenih", kazao je on.

Ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić rekli su da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

"Zahvaljujući generalu danas su slobodni i Niš, Kraljevo, Valjevo i Kruševac, svi naši gradovi i sela", rekao je Selaković.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu