Beč – centar za džihadiste i vehabije sa Balkana

Beč -- Austrija je, posle terorističkih napada u Parizu, ponovo dospela u žižu interesovanja zbog aktivnosti radikalnih islamista.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jedan od saučesnika u ovom zločinu je boravio u ovoj zemlji pre dva meseca, a pretpostavlja se da su se u tu zemlju doselile i neke vodeće ličnosti Islamske države.

Beč već duže vreme važi za centar vehabija sa prostora bivše Jugoslavije, koji se okupljaju u džamiji "Sahab" u sedmom okrugu.

U toj džamiji je nekad propovedao hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Mohamedom. Austrijske vlasti okarakterisale su ga kao ekstremnog hodžu, a takođe i ljude koji posećuju ovu džamiju.

Bivši poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (BiH) Mustafa Cerić u više navrata je ukazivao da problem sa vehabijama nije u toj državi, već u Beču, odakle se, kako je govorio, vehabije regrutuju i finansiraju i da je "jabuka razdora muslimanima u Bosni" poslata iz tog grada.

Kao glavni protagonista vehabizma u Bosni pominje se hafiz Muhamed Fadil Porča, imam samostalnog džemata u Beču.

U džamiju u kojoj je propovedao Porča, koji je školovan u Saudijskoj Arabiji, na primer, dolazio je i izvesan Asim C. koji je 1.oktobra 2007. pokušao sa dve ručne granate da uđe u ambasadu SAD u austrijskoj prestonici.

U izveštaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) u Austriji iz 2007. posebno se pominje bosanska dijaspora u toj zemlji, za koju se ukazuje da postoje grupacije koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".

Uticaj na muslimane u srpskom Sandžaku ima Ebu Muhamed, koji reisa Cerića naziva "vođom neznalicom" i koji je čak u intervjuu austrijskim medijima, pre nekoliko godina doveo u pitanje svrsishodnost demokratije, odnosno pozvao muslimane na stavljanje Kurana iznad zakonodavstva.

Koliko je vehabizam jak u Austriji govori i slučaj Senada Podojka iz 2006. godine. Ovaj veroučitelj iz BiH, koji je bio i šef islamskog nastavnog kadra u pokrajini Gornja Austrija, tokom rata u BiH izdao je pesme koje su raspirivale mržnju protiv drugih vera i kojima je navodno učio i đake u Austriji.

Austrijske vlasti su, naime, utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije.

Prema statističkim podacima, u Austriji živi oko 339.000 muslimana, od kojih su većina imigranti i teško se integrišu u društvo. Tako u Beču postoji paralelno islamsko društvo, u kojem žene sede kod kuće, zbog čega ne znaju ni nemački jezik.

Krajem prošle godine, u protivterorističkoj akciji, austrisjka policija uhapsila je Tutinca Mirsada Omerovića optuživši ga da je imao direktnu vezu sa kalifom Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem u Siriji.

Mirsad, koji je delovao pod islamskim "borbenim imenom" Ebu Tejma je osumnjičen da je prikupljao finansijska sredstva za Islamsku državu, kao i da je regrutovao mlade džijadiste, te u Evropi govoto nijedan odlazak džihadista u Siriju nije prošao bez njegove umešanosti.

U Austriji on je u više navrata kao gost držao govore i propovedi u džamiji Altun Alem u 2.bečkom okrugu. Inače ta džamija, čiji je hodža Adem D., bila je već duže vreme pod prismotrom BVT.

Mirsad i Adem, prema evropskim obaveštajnim službama i ekspertima za islam, važe kao bliske osobe Nusreta Imamovića.

Imamović je, naime, pre par godina bio na čelu sela Gornja Maoča u Bosni, u kojem su boravili Mirsad i Adem u više navrata.

Poznavaoci islama tvrde da salafistička zajednica u Beču važi za centralu salafističkih grupacija na Balkanu, koja ih iz Austrije strateški, logistički i finansijski podržava.

strana 1 od 571 idi na stranu