Iznenadni napad ID, džihadisti zauzeli više sela

Islamska država je u iznenadnom napadu u provinciji Alepo na severu Sirije zauzela više sela, tvrde aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

11:55

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Prema oceni te organizacije, najnovije napredovanje Islamske države je najznačajnije u poslednjih nekoliko meseci.

Napad je izveden posle velike ofanzive sirijske vojske u centralnim provincijama, uz podršku vazdušnih napada Rusije.

Opservatorija je saopštila da su islamisti preuzeli kontrolu nad najmanje šest sela na severu Alepa, a iste informacije su objavljene i na nalozima Islamske države na Tviteru.

U međuvremenu je iranska državna televizija javila da je komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Hamedani ubijen u predgrađu Alepa, gde je bio u "savetničkoj misiji"

Iran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada, a Teheran je njegovoj vladi godinama davao političku i vojnu podršku.

Na severu Alepa u eksploziji automobila-bombe sinoć je poginuo sirijski novinar Salih Mahmud Lejla, koji je radio za tursku agenciju Anadolija.

U saopštenju agencije se navodi da se veruje da je za napad odgovorna Islamska država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: