"Pripadnici Rosu uhapsili 15 Srba na Brezovici"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su specijalne snage kosovske policije uhapsile sve radnike srpske nacionalnosti u NP "Šara" na Brezovici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Đurić je kazao da je reč o gaženju Briselskog sporzuma i provokaciji uperenoj protiv cele Srbije. On je najavio da će zatražiti da se zbog toga sazove hitna sednica vlade. Kosovska policija je saopštila da su ihapšena lica "zloupotrebila ekonomska ovlašćenja i uništavala šumu".

"Jutros, nešto posle deset časova, do zuba naoružana jedinica kosovske policije Rosu upala je u nacionalni park Šara na Brezovici i uhapsila sve radnike koje su tamo zatekli", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Briselu.

"Kosovska policija privela je danas 15 osoba, večinom srpske nacionalnosti, sa teritorije Nacionalnog parka Šara, zbog sumnje da su zloupotrebili ekonomska ovlašćenja i uništavali šumu", izjavio je portparol Kosovske policije Baki Keljani.

Keljani je rekao za agenciju Beta da policija ispituje privedene osobe i da će više informacija dati kasnije.

Đurić je novinarima u Briselu rekao da je uhapšeno 15 radnika, zajedno sa direktorkom Nacionalnog parka Šara.

Uhapšeni radnici nalaze se u pritvoru u Uroševcu.

Reč je, kako je on rekao, o grubom napadu na osnovna prava kosovskih Srba, gaženju svega što je dosad dogovoreno u briselskom dijalogu i provokaciji usmerenoj prema celoj Srbiji.

Šef kancelarije za KiM je rekao da je ova akcija povezana sa pokušajem Kosova da se učlani u Unesko i da je na delu pokušaj da se Srbiji nametne nasilno prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Najavio je da će od premijera Srbije Aleksandra Vučića tražiti da zakaže hitnu sednicu Vlade Srbije.

"Srbija ne sme da ćuti i neće ćutati pred nastojanjem da joj se otme kulturna baština i pred gaženjem osnovnih prava našeg naroda na KiM", kazao je Đurić i dodao da je preneo nezadovoljstvo Beograda i predstavnicima EU.

Naveo je i da ima informacije da postoji pokušaj da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35, koja se trenutno priprema u Briselu, ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nametne stav Prištine o statusu Kosova.

"Mi smatramo da EU treba da zadrži objektivnost i neutralnost u vezi sa statusom", naglasio je on.

Đurić je kazao da očekuje da se Vlada na vanrednoj sednici jasno odredi kako prema hapšenju Srba na Brezovici, tako i prema nastojanjima Kosova da uđe u Unesko.

"Sada je vreme da podvučemo crtu i da donesemo pravi politički sud o tome u kom pravcu ide briselski dijalog i da analiziramo da li je to što nam se nameće zaista normalizacija odnosa sa Prištinom ili nametanje njihovog stave o statusu", poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu