"Reforma policije ključna za plan poglavlja 24"

Beograd -- Planirana reforma policije biće ključna za sprovođenje mera predviđenih Akcionim planom za poglavlje 24 koji je nedavno odobrila Evropska komisije.

Izvor: Beta
Podeli

To je izjavila direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić.

"Mislimo da neće biti efikasnog sprovođenja, ako se ne sprovede reforma policije jer je ona preduslov za većinu drugih reformi i sada je bitno da ne samo 10 koordinatora podgrupa unutar poglavlja 24 radi dan i noć, već da različiti državni organi mogu da krenu usaglašeno da sprovode sve aktivnosti predviđene planom", rekla je Sonja Stojanović Gajić za portal EurAktiv Srbija.

Ona je rekla da je za pozitivno mišljenje Evropske komisije o Akcionom planu za poglavlje 24 bila ključna sposobnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da pripremi plan, ali i plan za reformu policije koji je predložilo to ministarstvo.

"Odluci je dodatno doprinela i činjenica da je u proteklih nekoliko meseci Vlada Srbije uspela da odgovori na bitnu evropsku krizu velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka", rekla je Stojanović Gajićeva.

Na to pitanje se odnosi gotovo polovina poglavlja 24, poput zbrivanjavanja izbeglica, zaštite granica i slobodnog kretanja ljudi, rekla je Sonja Stojanović Gajić, koja koordinira Radnom grupom Nacionalnog konventa za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Ona je rekla da je akcioni plan dovoljno dobar da se počne sprovođenje reformi i istakla da pozitivno mišljenje Evropske komisije predstavlja zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 24, ali da će se ono otvarati onda kada bude spreman i akcioni plan za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava.

"Uprkos tome (pozitivnom mišljenju EK), ne verujem da ćemo otvoriti poglavlje odmah jer se poglavlje 24 nikada ne otvara bez poglavlja 23 - Prava i osnovna ljudska prava, zato što su ta poglavlja međusobno povezana", rekla je ona.

Evropska komisija je, kako je u sredu saopštio MUP, pozitivno ocenila Akconi plan za poglavlje 24, a nacrt akcionog plana za poglavlje 23 još razmatra, pošto je dopunjena verzija, prema informacijama iz Ministarstva pravde, dostavljena 26. avgusta.

Sonja Stojanović Gajić je ocenila i da su rokovi predviđeni planom za poglavlje 24 ambiciozni, pošto većina aktivnosti treba da se sprovede do 2018, ali je istakla da bi neke aktivnosti i sada mogle da se sprovedu, poput donošenja zakona o azila.

Ona je navela da je usvajanje tog zakona planom odloženo za kasnije, i da će se nacrt ponovo raditi kroz tvining projekat sledeće godine, iako već postoji nacrt koji su dve organizacije civilnog društva pripremile zajedno sa radnom grupom MUP-a.

Direktorka BCBP-a je rekla i da se jedna od zamerki organizacija civilnog društva odnosi na to što se u finansiranju planiranih mera previše oslanja na sredstva EU, a ne na sopstvena sredstva.

"Mislim da ćemo tek sa usvajanjem novih zakona i strategija kao prvog seta mera zapravo videti da li država zna da te mere prevede i u budžet", rekla je ona i dodala da će to moći da se vidi početkom 2016. kada većina novih zakona i strategija treba da bude usvojena.

Kao ključne reforme koje očekuju Srbiju u oblastima iz poglavlja 24, ona je izdvojila izradu strateške procena organizovanog kriminala po metodologiji Europola koja treba da pruži uvid u strukturu i uticaj grupa organizovanog kriminala, i usvajanje strategije za borbu protiv terorizma.

Srbija očekuje da do kraja godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU i to poglavlja 32 i 35 koja se odnose na finansijsku kontrolu i odnose sa Kosovom.

U pregovorima o članstvu će se, u skladu sa strategijom proširenja EU, među prvima otvarati i poglavlja 23 i 24.

strana 1 od 198 idi na stranu