Raste mađarska "zatvorska" ograda prema Srbiji

Žičana ograda na granici između Srbije i Mađarske svakim danom produžava se za koji metar, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 07.08.2015.

10:01

Default images

Postavljeno je oko 200 metara od ukupno 175 kilometara, koliko je zacrtala Budimpešta, a završetak radova kontroverzne, četiri metra visoke, "rampe" za migrante, planiran je za kraj novembra.

Na gradilištu je oko 900 ljudi, a odnedavno su angažovani i zatvorenici Nacionalnog zatvora "Palholmo".

“U dve smene rade 44 zatvorenika, a njihov broj, kao i broj smena, mogao bi uskoro da se poveća“, najavljuje Peter Balaž, upravnik zatvora.

Ograda prema Srbiji se gradi po uzoru na zatvorske, sa bodljikavom žicom na vrhu.

Vlast u Mađarskoj smatra da bi ovaj "zid" trebalo da zaustavi izbeglice koje su iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka, pristigle do Srbije, u nastojanju da se probiju do Evrope.

Iz Brisela su stigle brojne oštre kritike na račun poteza Budimpešte.

“Za moju generaciju, rađanje evropskog identiteta poistovećuje se sa simboličnim padom Berlinskog zida. Meni je tada bilo 14 godina. Danas moj sin ima toliko i ne želim da za njega znak pripadnosti evropskoj porodici bude zid između Mađarske i Srbije, ili ograda nepoverenja među evropskim zemljama“, kaže italijanski premijer Mateo Renci.

Mađarski parlament usvojio je početkom jula amandmane na zakone o migracijama i azilu, čime je, pored ostalog, dat pravni osnov i za zidanje zida. Mada ni Evropski parlament ne odobrava potez Mađarske, iz EU, po rečima Sandra Pintera, ministra unutrašnjih poslova u Budimpešti, nije stigao zvaničan zahtev da se radovi obustave.

“Znamo da ovo nije rešenje, ali nešto smo morali da preduzmemo. Ograda je privremena. Uostalom, nije ni prva ni jedina u Evropi, postoje slične u Španiji, Grčkoj, Bugarskoj“, kaže Pinter.

Ove godine, u Mađarsku su ilegalno ušla 81.333 migranta, pa Pinter kaže da se ograda gradi jer "ne može da se izdrži godišnji priliv od čak 160.000 migranata". Poslanik partije Fides tvrdi da "zbog obaveza prema Šengenskom sistemu, Mađarska mora da kontroliše granicu sa Srbijom, odakle svakodnevno u zonu "Šengena" ulaze hiljade ljudi.

Ipak, Vedran Džihić, viši istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, za bečki "Standard" podseća da je pre 26 godina tadašnji šef mađarske diplomatije Đula Horn simbolično presekao čeličnu zavesu:

“Mađarski plan podizanja četiri metara visoke ograde duž granice sa Srbijom ilustruje poraz evropske politike prema izbeglicama i predstavlja poraz evropske ideje u celini. Ograde se mogu poistovetiti sa kapitulacijom Evrope“, ističe Džihić.

Mađarske vlasti počele su da regrutuju zainteresovane za rad na dizanju ograde uz granicu prema Srbiji, izjavila je portparolka regionalne vlade Marta Varga. Radiće se u dve smene, a koordinacija i nadzor nad ovim poslom poveriće se mađarskom ministarstvu odbrane. Radnicima će dva puta dnevno biti obezbeđeni topli obrok i zaštitna oprema, pišu “Večernje novosti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: