Nikolić i Ljosa o Ćele kuli, Turcima i Kosovu

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa peruanskim piscem i dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Mariom Vargasom Ljosom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su razgovarali o raspadu Jugoslavije i ugledom te nekadašnje države u Latinskoj Americi, emigraciji i istoriji, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik Srbije je nobelocu poklonio knjigu "Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji - istorijsko i duhovno središte srpskog naroda".

Nikolić i Ljosa razgovarali su i o borbi koja je posle tog raspada nastala za dokazivanje indetiteta u nekim novonastalim republikama.

"Srbija nije prolazila kroz tu fazu, mi imamo viševekovnu tradiciju i jasan nacionalni identitet, posvećeni smo pomirenju, ali je još uvek mnogo bola u sećanju naroda", rekao je predsednik Republike.

Ljosa je govorio o Jugoslaviji i njenom ugledu i značaju u Latinskoj Americi.

"Jugoslavija je bila veoma prisutna i poznata u Peruu i na neki način bila uzor”", rekao je Ljosa.

Predsednik Nikolić i peruanski pisac razgovarali su i o aktuelnom problemu emigracije.

Ljosa je istakao da Španija ima manji problem sa natalitetom zbog emigranata, a posebno ga je zanimao problem emigracije u Srbiji, a Nikolić rekao da Srbija ima problem sa tranzitnim emigrantima.

"Nažalost, Mađarska želi zbog njih da podigne zid između dve zemlje, kako bi sprečila ulazak emigranata”", naglasio je predsednik Nikolić.

On je dodao da "Srbija ima problem što je priznavanje dela njene teritorije Kosova i Metohije očigledna prepreka da dobije punopravno članstvo u Evropskoj uniji".

"Mi smo spremni da uđemo u Evropsku uniju više nego neke članice. Građani su već umorni od čekanja", poručio je predsednik Nikolić i dodao da Evropa ima predrasude o odnosu Srbije prema Rusiji.

Nikolić je podvukao da Srbija nikada nije pripadala nikome, već samo sebi.

"Jedino nas je Otomanska imperija držala u viševekovnom ropstvu. Kosovska bitka je sprečila da Turska prodire dalje u Evropu. Tokom vladavine Turaka, Srbima nije bilo dozvoljeno da prave kuće od čvrstog materijala, već samo od blata i jedina čvrsta građevina je bila sačinjena od srpskih lobanja u Nišu", rekao je predsednik Nikolić.

Ljosa se zahvalio predsedniku Nikoliću na prijemu i veličanstvenoj priči o srpskom narodu, piše u saopštenju.

"Nisam se susretao sa mnogo predsednika koji tako dobro poznaju kulturu i istoriju. Zaista sam očaran"”, naglasio je Ljosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 204 idi na stranu