Porošenko zabranio simbole SSSR-a

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je potpisao paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopštio je njegov kabinet.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

00:44

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ti zakoni su prošlog meseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve, prenela je agencija AFP.

Zakoni zabranjuju "sovjetske simbole, osuđuje komunistički režim, otvara arhive sovjetskih specijalnih službi" i zvanično priznaje ulogu jedne nacionalističke grupe koja se sredinom 20. veka borila za nezavisnost Ukrajine, a prvo je bila na strani nemačkih nacista, da bi se kasnije borila i protiv njih i protiv sovjetskih trupa.

Osim što je razbesneo Rusiju, taj zakon je posle usvajanja u parlamentu, takođe, povećao tenzije u odnosima sa proruskim snagama na istoku zemlje, koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama od aprila 2014. godine.

Paket zakona zabranjuje isticanje zastave ŠSR u Ukrajini i propisuje da statue Lenjina iz vremena Sovjetskog saveza treba da budu srušene, a trgovi koji nose njegovo ime preimenovani.

Pored toga, isti zakoni zabranjuju i nacističku propagandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: