Porošenko zabranio simbole SSSR-a

Kijev -- Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je potpisao paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopštio je njegov kabinet.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ti zakoni su prošlog meseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve, prenela je agencija AFP.

Zakoni zabranjuju "sovjetske simbole, osuđuje komunistički režim, otvara arhive sovjetskih specijalnih službi" i zvanično priznaje ulogu jedne nacionalističke grupe koja se sredinom 20. veka borila za nezavisnost Ukrajine, a prvo je bila na strani nemačkih nacista, da bi se kasnije borila i protiv njih i protiv sovjetskih trupa.

Osim što je razbesneo Rusiju, taj zakon je posle usvajanja u parlamentu, takođe, povećao tenzije u odnosima sa proruskim snagama na istoku zemlje, koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama od aprila 2014. godine.

Paket zakona zabranjuje isticanje zastave ŠSR u Ukrajini i propisuje da statue Lenjina iz vremena Sovjetskog saveza treba da budu srušene, a trgovi koji nose njegovo ime preimenovani.

Pored toga, isti zakoni zabranjuju i nacističku propagandu.

Svet

"Sakašvili osramotio Gruziju"

Tbilisi -- Sadašnji predsednik Gruzije Georgi Margevelašvili izjavio je da je njegov prethodnik Mihail Sakašvili obrukao Gruziju prihvatajući poziciju guvernera Odese.

Svet nedelja 31.05. 22:56 Komentara: 1
strana 1 od 540 idi na stranu