SPC ne može da rekonstruiše Ostrog

Ministarstvo kulture CG prihvatilo je nalog Uprave za inspekcijske poslove, kojim je SPC u CG zabranjeno da nastavi radove na rekonstrukciji manastira Ostrog.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

11:09

Default images
foto: Wikipedia/Commons/Aleksandar Bogiæeviæ

Radovi su, kako je utvrdjeno, izvođeni bez konzervatorskog projekta, preneo je list Pobjeda.

Inspekcija je odobrila radove na ojačavanju temelja manastira, ali ne i popločavanje nekih površina i način adaptacije pomoćnih prostorija.

Manastir Ostrog se smatra crnogorskom kulturnom baštinom, pa nije dozvoljeno da se narušava njegov autentični izgled.

Ranijim inspekcijskim pregledima utvrđeno je da je ugrožena arhitektonska i ambijentalna autentičnost manastira Ostrog, jer su tokom sanacionih radova primenjeni postupci i korišćeni materijali koji ne odgovaraju stilu sakralne arhitekture u Crnoj Gori.

Mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo rekao je da je upis manastira Ostrog na cetinjsku filijalu beogradske patrijaršije nezakonit i opasan po CG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: