Pištolj legalan,dokumentacija u MUP

Beograd -- Saša Janković kaže da je tačno da u trenutku kada je 1993. došao u svoj stan pošto je njegov prijatelj počinio samoubistvo nije kod sebe imao dozvolu za pištolj

Izvor: Beta, RTS, Tanjug
Podeli

Saša Janković je za B92 ponavlja da je navedeni pištolj bio u legalnom vlasništvu njegovog oca, pa njega. On je takođe naveo i da očekuje da će se napadi na njega u javnosti nastaviti.

"Ministar je prvo najavio istragu o slučaju kao da postoji slučaj, pa je rekao da je nemoguća. Rekao je da ne zna kako je dokumentacija o samoubistvu od pre 22 godine procurila u javnost, da ne zna kako se to desilo, da MUP nema informaciju o pištolju u elektronskoj evidenciji, da traže papirnu dokumentaciju. Ja ne znam i šta je iz nadležnosti Minisratsva unutrašnjih psolova ostalo, a da ministar ne zna nešto", rekao je Janković.

Janković je za RTS ispirčao da u trenutku tragedije 1993. godine nije bio u stanu.

"U trenutku samoubistva nisam bio u stanu, kada sam došao tačno je da u prvom trenutku nisam imao dozvolu za pištolj kod sebe, jer mi ju je iz Loznice donosio otac, ali pištolj ima elektronsku dokumentaciju u MUP-u", kazao je Janković.

On je istakao da je jasno rekao da je pištolj legalan, da je prvi vlasnik bio njegov otac, da je pištolj nakon istrage vraćen i da ga je posle 15 godina "otuđio trećoj osobi takođe uredno u MUP-u".

On je rekao da će bez kompromisa nastaviti da štiti prava građana i da neće podleći pritiscima.

"Zašto se ovo dešava, ne znam, ali poverenje koje stoji iza ove institucije (zastitnika građana) zbog načina rada, neće se promeniti. Od početnih optužbi da je pištolj nelegalan, došlo se do toga s kim sam se ja družio u studentskim danima. To ne dolikuje ozbiljnoj raspravi", dodao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija ne može ponovo da vodi istragu zbog apsolutne zastarelosti dela.

On je dodao da su mu dostupni samo podaci iz policijskog izveštaja od 1. aprila 1993. godine i da će informacije o pištolju koji je, kako se navodi u zapisniku, tada oduzet Jankoviću, dostaviti čim se nađe pisana dokumentacija, jer ne postoji u elektronskoj evidenciji.

"Janković Saša, zapeta, za pištolj CZ 99, zapeta, fabrički broj 42004 ne poseduje oružani list, tačka", pročitao je iz zapisnika ministar Stefanović.

Ministar je kasnije izjavio da će MUP narednih dana imati podatke da li je pištolj, kojim se 1993. godine ubio prijatelj zaštitinika građana Saše Jankovića, bio u legalnom vlasništvu ombudsmana i naglasio da o sprovođenju istrage odlučuje nadležno tužilaštvo, a ne Janković.

"Da li se neka istraga sprovodi ili ne, o tome donosi odluku nadležno tužilaštvo, što bi zaštitnik građana, pre svih morao da zna. Shvatam, njegovu ličnu zainteresovanost za ovaj slučaj, ali budite sigurni da neće ni ombudsman, niti bilo koji drugi funkcioner odlučivati da li će se neka istraga sprovoditi", rekao je ministar Tanjugu.

On je istakao da nije najavio istragu o tom slučaju, već konstultacije sa tužilaštvom, te da je o svemu govorio nakon pisanja medija i na današnjoj konferenciji na postavljeno pitanje novinarke televizije N1.

"Pošto je očigledno shvatio da kampanja protiv medija nije dobar politički potez, Janković se usmerio na MUP", ocenio je Stefanović i dodao da će kao ministar nastaviti da sarađuje sa medijima i pruža odgovore na sva pitanja na koja može da odgovori.

Navodeći da će podatke o tome da li je pištolj bio u legalnom vlasništvu Jankovića imati narednih dana, Stefanović je rekao da to nije ključno pitanje tog događaja.

"Podsećam Jankovića da je upravo on u nekim drugim situacijama insistirao da se govori o pištoljima, a sada kada se radi o njegovom pištolju i to onom koji je 'opalio', pa potom usmrtio jednog čoveka, očekuje da se ćuti", naveo je Stefanović.

Ministar je rekao da, bez obzira na "političke ambicije" Jankovića, ni njemu niti bilo kome drugom neće dozvoliti da mu određuje o čemu može, a o čemu ne može da govori.

"Uvek ću se voditi samo najboljim interesima građana i profesionalnim interesima MUP-a Srbije", rekao je Stefanović. Dnevni list "Informer" naveo je 18. aprila da se u Jankovićevom stanu 1. aprila 1993. godine pištoljem ubio njegov drug Predrag Gojković, a da Janković za taj pištolj nema dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu