Dačić u ZG: Rešićemo slučaj Marića

Srpski vicepremijer Ivica Dačić i predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko izrazili su želju za rešavanje otvorenih pitanja i unapređenje saradnje dve države.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

12:25

Default images
foto: Tanjug

Oni su na sastanku u Zagrebu rekli da očekuju da će vlade dve države rešiti i slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića, koji u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju u Hrvatskoj 1991, saopštila je pres služba Sabora.

Dačić je, navodi se, izrazio spremnost za rešavanje svih otvorenih pitanja, istakavši da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

On je rekao da su državni sekretari ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tela koja rade na rešavanju spornih pitanja nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32.000 hrvatskih Srba koji u Srbiji i daje imaju status izbeglica, za pitanja njihovih penzija, povratka imovine i stanarskih prava.

O spornoj granici na Dunavu, Dačić je ponovio da je Srbija za graničnu crtu po sredini reke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje reši međunarodnom arbitražom, navodi se u saopštenju.

Predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko pozdravio je intenziviranje bilateralnih odnosa i najavio da će posetiti Srbiju na proleće.

Leko je poručio da otvorena pitanja "ne smeju da budu kočnica u odnosima i da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na evropskom putu". On očekuje da vlade reše otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića i položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Sastanku je prisustvovao i predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

Ivica Dačić jutros je susretom s Lekom počeo zvaniču posetu Hrvatskoj, a potom je razgovarao s predsednikom vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Dačić se potom sastao s šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, a izjave za novinare očekuje se posle tog susreta.

U uzvratnu posetu Hrvatskoj Dacičh je trebalo da dođe još u novembru prošle godine, ali je poseta odložena pošto su hrvatske vlasti zamerile zvaničnima u Beogradu da se nisu jasno ogradili od izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je iz Haga privremeno pušten na slobodu.

Odnosi dve zemlje dodatno su napeti i zbog slučaja hrvatskog ratnog vetarana Veljka Marića.

Premijer Zoran Milanović pozvao je početkom februara vlasti u Beogradu da povuku zakon prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske, jer "iskače iz pravih okvira Evropske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: