"Renci prodaje državu Evropi"

Rim -- Hiljade pristalica opozicione Lige za Sever okupilo se u Rimu, optužujući vladu premijera Italije Matea Rencija da prodaje državu bezličnim silama u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Lider Lige za Sever Mateo Salvini, koja je i organizovala skup, govorio je o brojnim pitanjima, izlasku iz evrozone, zaustavljanju nelegalne imigracije i pozvao vladu da podnese ostavku.

"Problem nije Renci. Renci je pion. On je budalasta sluga Brisela, na raspolaganju pojedinim bezimenim osobama koje žele da kontrolišu naše živote iz Brisela", rekao je on na skupu, dva meseca pred regionalne izbore u maju.

Salvini je rekao pristalicama da želi drugačiju Evropu, u kojoj se manje vrednuju banke a više građani i mali preduzetnici.

Agencija AP je prenela da bi na predstojećim regionalnim izborima Salvini mogao da prosperira na snaženju desničarskih pokreta u Evropi, posebno nakon nedavnih napada islamskih ekstremista.

Jedan od lidera na skupu, Mario Borgezio, rekao je da bi nezaposleni emigranti trebalo da se udalje od Italije.

Komentator lista Korijere dela Sera Aldo Kazulo napisao je da su, za razliku od Rima, za Ligu sada neprijatelji Evropa, Nemačka, zajednička valuta, međunarodne finansije.

Prema njegovoj oceni, Salvini je dobio na popularnosti zbog neuspeha Evrope da reši problem osiromašene srednje klase, talase emigranata, i zbog rata na suprotnoj strani Sredozemnog mora.

strana 1 od 542 idi na stranu