Ombudsman: Nema izuzetaka

Ombudsman Saša Janković smatra da je nužno da se u Srbiju vrati zakonito stanje u kome svaki državni organ izvršava obaveze koje mu Ustav i zakoni nalažu.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

17:52

Default images

Janković je u saopštenju povodom incidenta tokom Parade ponosa, kada su se pripadnici Žandarmerije sukobili sa pripadnicima Vojne policije, poručio da između državnih organa ne može da postoji polemika u stvarima u kojima su njihov odnos i međusobne obaveze uređeni imperativnim propisima.

"Zaštitnik građana mora da izvrši svoju kontrolnu funkciju, a drugi državni organi dužni su da mu pruže sve podatke koje poseduju, a koji su neophodni za ostvarivanje njegovog kontrolnog ili preventivnog delovanja", naglasio je Janković.

Prema njegovim rečima, samo na taj način mogu se identifikovati svi propusti koji su u konkretnom slučaju doprineli ili doveli do kršenja prava građana prekomernom upotrebom sile, ustanoviti njihovi uzroci i isti otkloniti.

"Samo to će smanjiti mogućnost da do sličnih kršenja prava građana dođe u budućnosti, što je jedna od osnovnih uloga Zaštitnika građana. Bez obzira na to ko je učestvovao u incidentu, on mora biti ispitan u celini i iz svih aspekata", poručio je ombudsman.

Pravosudni organi, kako je istakao, bave se pitanjem krivice na osnovu podataka koji su im dostavljeni i koje pribave u skladu sa zakonom, a Zaštitnik građana utvrđuje propuste u zakonitosti i pravilnosti rada državnih organa koji su doveli ili mogu dovesti do kršenja prava građana.

"Tako je činjeno u svim slučajevima do sada i ovaj ne sme da bude izuzetak", zaključio je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: