"SAD počinile neoprostive zločine"

Pariz -- Bivši agent američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden izjavio je da su SAD počinile "neoprostive zločine", koji su opisani u izveštaju Senata.

Izvor: Tanjug
Podeli

Snouden se uključio video linkom u konferenciju u Parizu u organizaciji Amnesti internešenala, rekavši da je „duboko ožalošćen i prilično ljut“ zbog onoga što je pročitao u izveštaju, prenela je agencija AFP.

„Istraga Senata i izveštaj koji su objavili

izuzetni su iz više razloga. Sve što smo činili u okviru ovog programa je neoprostiv zločin. Videli smo pojedince koji su izgubili život zbog tretmana koji su imali u okviru programa za mučenje“, naveo je Snouden.

On je zapitao, ukoliko SAD dozvoljavaju takve metode i ne obaziru se na njih, šta to može da znači za druge totalitarne države u Aziji, Africi i drugim zemljama širom sveta.

„To su stvari koje ostavljaju mrlje na moralnom autoritetu vlade SAD i ako ih krivično ne gonimo, nego i dalje računamo na njih, onda ne možemo da idemo napred kao društvo“, kazao je Snouden.

On je naveo da u Moskvi, gde uživa azilantski status, živi „običnim životom“ i da se vozi metroom.

Komitet američkog Senata objavio je juče izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio spreman za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Senat je ocenio da su mučitelji iz CIA prekršili međunarodno pravo i ljudska prava zatvorenika.

strana 1 od 580 idi na stranu