EU: Kritike CIA, pohvale Obami

Brisel -- Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog izveštaja da je američka obaveštajna služba CIA godinama primenjivala torturu prema osumnjicenima za terorizam.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istovremeno, EU odaje priznanje predsedniku Baraku Obami zbog nastojanja da takvu praksu spreči.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog rezultata istrage američkog Senata o mučenjima, što je praksa koju EU oštro osuđuje i kada se koristi u borbi protiv terorizma”, rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Ona je istovremeno odala priznanje Obami, koji je inicirao istragu o metodama CIA , zbog napora da se korišćenju torture stane na put.

U juče objavljenom izvestaju Senata navodi se da je CIA godinama koristila razne tehnike mučenja za prikupljanje informacija od osumnjičenih za terorizam, i istovremeno skrivala od političara istinu o toj praksi.

Upitana da li će EU istražiti ulogu pojedinih evropskih zemalja koje su tesno sarađivale sa CIA i možda joj pomagale da se služi nehumanim metodama, Rej je odgovorila odrečno, tvrdeći da se to u izveštaju ne pominje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ranije danas u saopštenju za medije povodom Svetskog dana ljudskih prava poručila da je mučenje česta pojava u mnogim delovima sveta i da EU “mora na to da obrati pažnju”.

Ona, međutim, tom prilikom nije direktno pomenula SAD, niti bilo koju drugu državu.

strana 1 od 580 idi na stranu