HK: Juriš na zgrade čelnika grada

Demonstranti i policija sukobili su se ponovo u "političkom jezgru“ Hongkonga, pri pokušaju nezadovoljnih građana da zauzmu kancelarije gradskih vlasti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

18:58

Default images

Hiljade prodemokratski orijentisanih demonstranata probilo se do kancelarija čelnika grada, s namerom da je blokiraju.

Policija je upotrebila suzavac i uspela da ih rastera. Demonstranti su uzvraćali, gađajući policajce kamenicama i flašama. Privedeno je, kako je saopštio portparol policije, oko 40 demonstranata.

Sukobi sa policijom dogodili su se samo nekoliko minuta nakon što su studentiski lideri protesta pozvali svoje pristalice da opkole prostorije gradskih vlasti uoči, ponedeljka, radnog dana, u nameri da ih primoraju na ustupke u zahtevima.

Podsetimo, u Hongkongu više od dva meseca traju protesti, a demonstranti zahtevaju demokratskije izbore za gradskog lidera 2017. i više kandidata koje neće odobravati isključivo Kina.
Foto: Beta/AP
"Opkolimo sedišta vlasti“, pozvao je danas na hiljade demonstranata Natan Lou, lider Federacije studenata Hongkonga, koji su bili okupljeni na platou u oblasti Admiraliteta, udaljenom nekoliko minuta hoda od kancelarija gradskih vlasti.

Lou je rekao masi da oni ne podržavaju napade na policajce, ali ih je pozvao da učestvuju u opkoljavanju gradskih institucija.

Samo nekoliko minuta nakon njegovog govora, hiljade demonstranata pohrlilo je prema sedištu glavnih vlasti, gde ih je spremna čekala policija, u opremi za razbijanje demonstracija, a bile su postavljene i metalne barikade.
Foto: Beta/AP
Policija je demonstrante sačekala na oba kraja ulice koja vodi do kancelarija gradskih vlasti.

Policajci su istakli zastave kojima su upozorili demonstrante da će biti uhapšeni ukoliko krenu dalje, ali oni su bili uporni u svojoj nameri, uspeli su da se probiju i blokiraju kancelariju izvršne vlasti.

Policija je zatim bacila suzavac, kako bi potisla masu. Kako javlja Njujork tajms, nakon toga na desetine demonstranata ležalo je na travi, u obližnjem parku, gde su primali pomoć medicinskih timova.

Ipak veliki broj demonstranata bio je i pripremljen za ovu akciju - nosili su maske, naočare, šlemove, kako su im i savetovale vođe protesta iz studentskih organizacija.

Kako su najavile vođe pokreta, protest će se pojačati i proširiti sa platoa Admiraliteta, gde je trenutno jezgro demonstracija, i gde se nalazi protestni kamp nezadovoljnih građana.

Deo kampa uklonila je nedavno policija, po nalogu gradskih vlasti.

Podsetimo, kako u Hongkongu nije bilo razumevanja za zahteve demonstranata, predstavnici studenata rešili su da se obrate centralnim vlastima u Pekingu. Na dan kad je trebalo da krenu avionom za Peking, oni su zaustavljeni na aerodromu, zbog "nevažećih putnih isprava". Naime, tog dana njima je ukinuta dozvola za povratak, tako da nisu mogli da napuste zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: