Oduzeta imovina vredna 1,7 mlrd.

Za poslednje četiri godine sudovi u Srbiji doneli 203 rešenja o privremenom oduzimanju vredne imovine, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

23:25

Default images

Rešenje Višeg suda u Beogradu, a na zahtev nadležnog tužilaštva, o privremenom oduzimanju imovine od Dragoslava Kosmajca, njegove supruge Aleksandre i sina Lazara, poslednje je u nizu koje je stiglo na adresu Direkcije za upravljenje oduzetom imovinom, kojoj će do konačne odluke suda biti povereno na čuvanje ono što je u vlasništvu ove porodice.

Kosmajcu se na teret stavljaju podstrekavanje na zloupotrebu položaja, utaja poreza, prevara i falsifikovanje, a prema informacijama koje su objavljene u medijima, on i članovi njegove porodice poseduju vilu na Zvezdari, 31 stan ukupne površine 2.700 kvadrata, šest lokala, kao i 43 parcele površine 15 hektara, čija se vrednost procenjuje na više od deset miliona evra.

Od 2010. godine, pa zaključno sa 24. novembrom ove godine, Direkcija je primila oko 203 rešenja o privremenom oduzimanju imovine za koju se sumnja da potiče od vršenja krivičnih dela. Ona je oduzimana i od fizičkih lica protiv kojih se vode postupci, ali i od fizičkih i pravnih lica koja su sa njima povezana. Kako se ističe, imovina je oduzeta od 370 ljudi i 30 firmi.

Prema podacima, Direkcija trenutno upravlja novcem u visini od blizu 1,7 milijardi dinara. Tako od prodaje pokretne imovine ima skoro deset miliona dinara, dok je nešto više od 85 miliona dinara privremeno oduzeto od okrivljenih. Kad je reč o devizama, privremeno je oduzeto skoro 12,5 miliona evra, 77.000 švajcarskih franaka, približno toliko američkih dolara i 7.000 funti Od izdavanja u zakup nepokretnosti, Direkcija upravlja sa 132 miliona dinara, a mesečni prihod od izdavanja je oko 60.000 evra. Najvišu cenu zakupa dostigao je restoran "Vapijano“ u Beogradu, i to od 40.000 evra, dok se za 50 evra mogu iznajmiti garaže. Iznajmljivanjem pet lokala koji su oduzeti od Branislava Uskokovića, bivšeg direktora EDB, mesečno se dobija oko sedam i po hiljada evra.

Direkcija izdaje i zaplenjene stanove, kuće, garaže, preduzeća, automobile privremeno oduzete od Darka Šarića, ali i od njemu bliskih osoba i rođaka. Neke od njegovih kuća i stanova dati su na korišćenje pa su danas u njima vrtići, dnevne bolnice, smeštaj za roditelje bolesne dece koji žive van Beograda i drugi humanitarni centri. Na posebnom računu čuva se oko 140.000 evra i 1,7 miliona dinara koji su oduzeti od ovog Pljevljaka.

Na osnovu rešenja i naredbi Tužilaštva, trenutno su Direkciji dati na upravljanje 52 kuće, 238 stanova, tri poslovne zgrade („Tranšped“ i Kineska robna kuća u Jagodini), 72 lokala, sedam stambeno-poslovnih zgrada, pet apartmana, dve benzinske pumpe... U nadležnosti Direkcije su i 54 privredna društva, dve zemljoradničke zadruge, četiri hotela, pet restorana, bife, autobuska stanica, kao i dve trećine odmarališta u Hrvatskoj.

Oni trenutno raspolažu i sa 442 vozila, od čega je 378 automobila. Tu je i 12 motocikala, 20 kamiona od koji je osam sa prikolicom, šleper sa hladnjačom, motorni tegljač, tri autobusa, auto-cisterna, kamp-kućica, deset građevinskih mašina, 11 kombija, dva vodena skutera i dva traktora.

Pojedini okrivljeni ljubitelji su umetnina, pa je tako od njih privremeno oduzeto 29 slika Milana Konjovića, Mila Milunovića, Nikole Graovca, Janoša Mesaroša...

Vraćena imovina

Na osnovu sudskih rešenja, Direkcija je u 17 predmeta vratila imovinu koja joj je privremeno bila poverena na čuvanje. Tako je vraćena 21 kuća, 26 stanova, sedam automobila, devet privrednih društava, dva apartmana na Tari, po jedan apartman na Kopaoniku i Zlatiboru, 12 lokala, 235 hektara poljoprivrednog zemljišta, 555.000 evra. Vlasnicima je vraćeno i 40 hektara kamenoloma „Pravac“ u Pirotu, namenjenog za vađenje rizle, stovarište sa asfaltnom bazom i mašinom za separaciju i drobilicom u Pirotu, kao i poslovna zgrada u istom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: