Besplatne knjige samo ugroženima?

Ukoliko bude usvojen novi zakon, besplatne udžbenike od sledeće školske godine dobijaće samo učenici iz najugroženijih porodica.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

21:19

Default images

Izdavači su nezadovoljni jer, kako kažu, spajaju se radni i neradni udženici i država i dalje ne zna kakvo obrazovanje želi u školama.

Da li će ukidanje besplatnih udžbenika za đake od prvog do četvrtog razreda uticati na kućni budžet? Uz besplatne udžbenike roditelji su do sada mogli da uštede i do 3.000 dinara. Ipak, iz Ministarstva tvrde da ce besplatnih udžbenika biti i sledeće godine.

"Ne, ne, projekat besplatni udžbenici i dalje stoji u budžetu. Juče na Vladi je bio spisak tih projekata koji su planirani da se realizuju sledeće godine, takođe stoji i projekat "besplatni udžbenici", ali će način da koji ce biti distribuirani biti bitno drugačiji sa naglaskom na one koji su najugroženiji", kaže ministar prosvete Srđan Verbić.

Šta sve donosi nacrt novog Zakona o udžbenicima:

- Svi udžbenici moraće da imaju elektronski dodatak
- Odrediće se maksimalna cena udžbenika
- Odrediće se maksimalan broj strana koje udžbenik može da ima
- Svi udžbenici moraće da imaju rečnik pojmova na srpskom i engleskom jeziku
- Udžbenici će na svake četiri godine prolaziti kroz postupak odobravanja
- Izdavači će predavati rukopis na ocenu bez imena autora
- Ukida se licenca za izdavanje udžbenika

Izdavacč nisu zadovoljni, jer smatraju da je došlo do veštackog usvajanja zakona, pa samim tim i spajanjem radnih i neradnih udžbenika, i da je sve to dovelo do smanjivanja broja predmeta tokom četiri godine.

"Ja mislim da je najveći problem što mi zapravo ne znamo kakvo obrazovanje želimo i do čega takvo obrazovanje treba da nas dovede. Tek kada budemo znali cilj našeg obrazovanja, mi cemo moći da znamo gde je mesto udžbenika u tome i kakav taj udžbenik treba da bude", kaže Ljiljana Marković, direktorka Kreativnog centra.

"Deset godina traje proces demonopolizacije udžbeničkog tržišta, za deset godina mi smo imali sedam ministara i sedam različitih pristupa udžbeničkoj politici", kaže Markovićeva.

Iako u Ministarstvu prosvete tek treba da odrede nove uslove za dobijanje besplatnih udžbenika, izvesno je da će na njih imati pravo deca samohranih roditelja, onih koji žive od socijalne pomoći i čija su primanja daleko ispod prosečnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: