Petrušićeva: Ne tolerisati rasizam

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je osudila protest meštana Sirče kod Kraljeva koji ne dozvoljavaju da se u njihov komšiluk doseli romska porodica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poverenica Nevena Petrušić je pozvala nadležne da reaguju i da se javnosti uputi poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Kako se navodi u saopštenju Poverenice, stavovi predsednika mesne zajednice koji je, kako su preneli pojedini mediji, izjavio da meštani Sirče sa romskom porodicom ne mogu da se mešaju i žive, jer im se time narušava mir, predstavlja omalovažavanje i povredu ljudskog dostojanstva romske nacionalne manjine.

Petrušić ističe i da je to težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno.

Ona je upozorila da situacija u kojoj su organizovani "preventivni protesti", može da eskalira, podsetivši na ranije slučajeve kada su netrpeljivost i izražavanje mržnje prema romskoj populaciji prerastali u nasilje i pozive na linč sa ozbiljnim posledicama.

U saopštenju se pozivaju mediji da pisanjem doprinesu razvijanju svesti svih građana o poštovanju ljudskih prava i toleranciji, koji su osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu