"Pravda zadovoljena presudom Palmi"

Beograd -- Predsednik GSA Lazar Pavlović izjavio da je presudom kojom je Dragan Marković osuđen za tešku diskriminaciju pripadnika LGBT populacije pravda zadovoljena.

Izvor: Beta
Podeli

"GSA smatra da je odluka Apelacionog suda u Beogradu pravedna i da je pravda zadovoljena, s obzirom na istoriju ponašanja Dragana Markovića Palme u javnom prostoru u poslednjih nekoliko godina", rekao je Pavlović agenciji Beta.

Pavlović je istakao i da je presuda istorijska i predstavlja prekretnicu u postavljanju standarda ponašanja političara, što je značajno za čitavo društvo, jer podiže prag odgovornosti političara za izgovorenu reč.

"Presuda takodje vraća dostojanstvo svim LGBT osobama u Srbiji i njihovo poverenje u sudstvo", rekao je Pavlović.

GSA se iskreno nada da Marković neće više iznositi takve stavove, jer mu kazna, pored ostalog, zabranjuje takvu vrstu ponašanja, kao i da će se toga pridržavati i ostali političari, naveo je Pavlović.

"Ako to ne bude slučaj, mi ćemo ponovo adekvatno reagovati", najavio je Pavlović.

Pavlović je, povodom današnje izjave Markovića, upitao da li je zakon isti za sve i da li važi za sve ili Marković smatra da je izvan zakona.

"Naravno da svako ima prava na sopstveni stav, ali mi smo Markovića pre tri godine tužili zbog toga što je vredjao LGBT populaciju, nazivao je bolesnom i koristio govor mržnje, a on to sada pokušava da predstavi na drugačiji način, što je neprihvatljivo", rekao je Pavlović.

Marković je ranije danas izjavio da će poštovati osudjujuću presudu, ali da ga nijedna kazna neće uplašiti da promeni stav i podrži "homoseksualce". Nikada u životu, gospodo homoseksualci, nisam kršio ljudska prava i ne vidim koja su to ljudska prava ugrožena homoseksualcima.

"Poznato je u Srbiji da se ja borim protiv bele kuge, a isto tako gospoda homoseksualci znaju, da iz veze dva muškarca ne može da se rodi dete", naveo je Marković.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Markovića za težak oblik diskriminacije i zabranio mu da ponavlja izvršenu
diskriminaciju i plati sudske troškove u iznosu od 57.000 dinara.

GSA je u avgustu 2011. godine tužila Markovića na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije jer je drugačiju seksualnu orijentaciju javno prikazao kao bolest i nešto nenormalno zbog izjave u kojoj je naveo da je njegov stav i stav Jedinstvene Srbije da se protive svakog skupa na kojem "homosekualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da nešto što je bolest kao normalno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu