Porošenko naredio: Uzvratite vatru

Kijev/Donjeck -- Ukrajinski predsednik Petro Porošenko dao je naređenje čelnicima snaga bezbednosti da "bez ikakvog kolebanja uzvraćaju vatru" nakon obaranja vojnog helikoptera.

Izvor: Tanjug
Podeli

Porošenko nije danas isključio mogućnost prevremenog prekidanja režima primirja jer ga, kako tvrdi, proruske snage neprestano krše.

"Ekstremisti su 24. juna, uprkos sopstvenom obećanju da će se pridržavati režima prekida vatre dati na (jučerašnjem) sastanku u Donjecku sa predstavnicima trostrane kontakt-grupe, oborili helikopter Oružanih snaga Ukrajine i izazvali smrt devet ljudi.Od trenutka proglašenja mirovnog plana, teroristi su 35 puta otvarali vatru na ukrajinske vojnike", navedeno je u saopštenju Porošenkove pres službe.

Navodi se da je predsednik Ukrajine rukovodiocima bezbednosnih struktura naredio na večerašenjem sastanku da bez dvoumljenja otvaraju vatru kada se na njih puca, preneo je Ukrinform.

Istovremeno, Porošenko je izrazio nadu da će sutra imati konferencijsku telefonsku vezu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Porošenko očekuje, navodi ukrajinska državna agencija, da će posledita tog razgovora biti praktični koraci Rusije radi "razoružanja i opozivanja plaćenika sa teritroije Ukrajine, kao i uvođenje pouzdanog režima bezbednosti na granici".

S druge strane, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine Aleksandar Borodaj izjavio je da Kijev nije prekinuo vatru, bez obzira na proglašeno primirje do 27. juna.

"Danas je, pod znacima navoda, bio normalan ratni dan. Artiljerijom je gađan Slavjansk, kao i rejon grada Snježnoje (u Donjeckoj oblasti). A sada nedavno počele su borbe u predgrađivama Donjecka kod aerodroma sa upotrebom oklopne tehnike i artiljerije, puca se iz minobacača", rekao je Borodaj na konferenciji za novinare a prenosi Itar-Tass.

Premijer DNR je nazvao besmislenim izjave Kijeva o prekidu vatre.

"Razgovarali smo sa kontakt-grupom i dogovorili se o prekidu vatre. A sve se ispostavilo kao potpuno besmisleno. Kijev nije želeo da prekida rat. Mi imamo i poginule i ranjene, postoje žrtve i na strani protivnika. Zvanično izjavljujem da nikakvog prekida vatre nije bilo. Sudeći po svemu, neće ga ni biti", kazao je on, optužujući ukrajinske vlasti za pokušaj prevare slanjem kontakt-grupe "koja nema nikakav uticaj ni ovlašćenja".

"Ne ostaje nam ništa drugo nego da nastavimo da ratujemo", dodao je Borodaj.

Kako je ranije prenela ruska agencija, on je saopštio da je na sednici Vrhovnog sovjeta DNR usvojen ustavni akt o konfederalnom ujedinjenju DNR i susedne samoproglašene Luganske Narodne Republike u Savez Narodnih Republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu