Vlada ne ukida besplatne udžbenike

Beograd -- Učenici od prvog do trećeg razreda osnovnih škola neće dobiti besplatne udžbenike, već samo radne sveske, pišu Novosti. Vlada: Besplatni udžbenici 3 predmeta.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas, reagujući na tekst u Novostima, da će obezbediti svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole besplatne udžbenike i radne sveske za srpski (maternji) jezik, matematiku i svet oko nas.

To je ono što je odlučeno na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i dodaje da će se izvršiti i dokup pohabanih udžbenika kojih, kako se procenjuje, ima oko osam odsto.

"Izbor udžbenika će ostati isti kao prošle školske 2013/2014 godine, usled nedovoljnih sredstava za ponovni odabir udžbenika i kupovinu potpuno novih udžbenika za sva četiri razreda", navodi se u saopštenju.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Ljubiša Antonijević izjavio je danas da su za sledeću školsku godinu obezbeđeni besplatni udžbenici za osnovce nižih razreda, ali je dodao i da su sredstva za nabavku svake godine sve manja.

"Svim učenicima biće ponuđeni udžbenici koje su već koristili u prva četiri razreda, s tim što se udžbenici za četvrti razred koji su nabavljeni prošle godine nasleđuju i svima će biti omogućeno da dobiju besplatne udžbenike koji se nalaze u školama, u bibliotekama i kod roditelja", rekao je Antonijević novinarima.

On je kazao da je Vlada Srbije prihvatila predlog ministartva prosvete čime se projekat besplatnih udžbenika nastavlja, ali, kako je istakao, u kojoj formi i u kom obliku, zavisiće od novčanih sredstava za koja je rekao da su "nedovoljna".

"Sredstva su svake godine sve manja, ove godine imali smo 535 miliona dinara", rekao je Antonijević dodajući da je rano govoriti o tome da li će udžbenici biti besplatni i u školskoj 2015/16. godini, jer, kako je istakao, to zavisi od odluke vlade i rebalansa budžeta.

Pomoćnik ministra prosvete je naglasio da Ministarstvo radi na nabavci udžbenika za sve učenike od prvog do četvrtog razreda iz poplavama ugroženih područja.

"Ministartvo će u okviru tog projekta nabaviti potpuno nove udžbenike koje nedostaju", rekao je Antonijević, dodajući da se to odnosi na Obrenovac, Ljubovija, Krupanj i Valjevo, gde je šteta bila najveća.

Sve udžbenike ministarstvo će nabaviti na osnovu broja učenika u tim mestima, rekao je Antonijević.

Novosti su ranije objavile da je na sednici Vlade odlučeno da Ministarstvo prosvete đacima kupi radne sveske, a da će udžbenike morati da nabave roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 278 idi na stranu