Prvi ruski avion sleteo u Niš- FOTO

Beograd -- Na Niški aerodrom jutros oko 08.30 sleteo ruski avion "Iljušin 76" sa preko 70 spasilaca. Oni su oko 12 h krenuli ka Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Drugi ruski avion sleteće u 11 sati i on donosi pomoć u hrani.

Ruski timovi će zatim, po stizanju u Beograd, biti dalje upućivani prema mestima gde je situacija najkritičnija. Put Beograda krenula je kolona autobusa i šlepera, a jedan deo hitno je prebačen vojnim avionom "Antonov".

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov rekao je da se među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, da su oni opremjljeni najsavremenijom opremom i da su u sličnim akcijama učestvovali na dalekom istoku.

U avionu je, kako se navodi, visokotehnološka spasilačka oprema, a osim ronilačke, ima i specijalnu opremu, kao i motorne čamce. Ruski odred opremljen je svim što je neophodno za potragu i spasavanje u zoni poplava i spreman je da deluje autonomno duže od 15 dana.

Čizikov je rekao da će ruski spasioci ostati u Srbiji onoliko koliko je potrebno. On je najavio sletanje još jednog ruskog aviona tokom dana koji će u Niš dopremiti humanitarnu pomoć.

Prema informacija koje su date novinarima prilikom sletanja aviona ruski spasioci će odmah biti upućeni na područje Obrenovca.

Ruske spasioce na aerodromu su sačekali kodirektor Srpsko - ruskog centra Viktor Viktorovič Safijanov, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, načelnik niške policije Srđan Grekulović, predstavnici Sektora za vanredne situacije i grada.

Neposredno u Srbiji, navodi Ministarstvo, angažovani su specijalisti Rusko-srpskog humanitarnog centra, čiji je jedan od zadataka otklanjanje posledica prirodnih nepogoda na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona, a već su angažovani mobilni agregati i pumpe.

Stiže i pomoć iz Slovenije

Slovenačka vlada uputiće danas, prema najavi ambasadora te zemlje u Beogradu Franca Buta, specijalnu jedinicu civilne zaštite kao pomoć u borbi s poplavama koje su pogodile Srbiju.

Stići će i četiri vozila, 19 ljudi i dve specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, najavio je sinoć ambasador Slovenije u Beogradu, Franc But.

But je za Tanjug rekao da je slovenački ministar odbrane Roman Jakić, dobio pismo od svog srpskog kolege Bratislava Gašića i odmah reagovao, predloživši svojoj vladi da pošalje pomoć Srbiji.

Ambasador je rekao i da je ekipa, koja će stići u Srbiju, ista ona koja je pre nekoliko nedelja bila u našoj zemlji na sličnom zadatku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu