File: U Makedoniji komplikovano

Komesar File ocenio je da je situacija u Makedoniji komplikovana i da sve strane treba da se uključe u rešavanje spornih pitanja.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

16:54

Default images

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File ocenio je da je postizborna situacija u Makedoniji vrlo komplikovana i da je zbog približavanja te države Uniji potrebno da se sve strane uključe u rešavanju spornih pitanja, preneli su skopski mediji.

File je tokom obeležavanja devete godišnjice od najvećeg proširenja, kada je 2004. godine 10 zemalja "ušlo u veliku evropsku porodicu" komentarisao stavove opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koji je na proteklim parlamentaranim izborima osvojio 34 poslanička mesta i preti da neće da učestvuje u radu parlamenta.

SDSM je nezadovoljan načinom na koji je vođenja kampanja i samim izbornim procesom ali, kako je najavljeno iz te stranke, oni više neće podnositi prigovore nadležnoj komisiji.

"Stanje je nažalost komplikovano. Poznato vam je da je OEBS dao vrlo uopštenu ocenu u vezi sa poslednjim izborima, i da, takode nažalost, funkcioneri druge zainteresovane strane u zemlji nisu posvetili dovoljno pažnje kako bi se izbegle sadašnje posledice nerešavanja spornih pitanja. Istovremeno se nadam da će se radi što bržeg približavanja zemlje EU svi uključiti u rešavanje tih pitanja i da se u bliskoj budućnosti više nećemo sa njima sretati", rekao je File.

Na prošlonedeljnim predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji dvostruku pobedu je odnela vladajuća koalicija VMRP-DPMNE, osvojivši, prema još uvek nezvaničnim rezultatima, 61 poslanički mandat, a za predsednika je izabran kandidat te stranke i aktuelni predsednik Đorđe Ivanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: