SAD neće još sankcionisati Putina

Vašington, Moskva -- Portparolka američkog Stejt dipartmenta Džen Psaki kažea da bi SAD zbog krize u Ukrajini mogle da razmotre i uvođenje sankcija Putinu, ali da je za to još rano.

Izvor: Tanjug
Podeli

Odgovarajući na Tviteru u intervjuu za stanicu Eho Moskve, Psakijeva je rekla kako SAD mogu da uvedu sankcije za ljude, kompanije i sektore, ali da cilj nisu same sankcije, nego "deeskalacija" situacije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Mnoštvo zvaničnika se razmatra. Mnogo sankcija pre nego što budemo razgovarali o predsedniku Putinu", napomenula je Psakijeva.

SAD najradije ne bi uvodile dodatne sankcije Rusiji, ali su spremne da uvedu takve mere u slučaju daljeg pogoršavanja situacije u Ukrajini, izneo je danas Ben Rouds, jedan od ključnih spoljnopolitičkih savetnika Baraka Obame i zamenik šefa američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Da ne bi bile uvedene dodatne sankcije, SAD bi, po Roudsu, morale da vide smanjenje tenzija, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. "Uvešćemo nove sankcije samo ako uočimo neku vrstu destabilizacije u Istočnoj Ukrajini", ističe Rouds, a prenosi Itar-Tas.

Rouds je dodao kako bi razlog za nove sankcije bio i izostanak napretka narednih dana u primenu sporazuma iz Ženeve.

Za dosadašnje sankcije Rouds je rekao kako su uvedene zbog "ruske akcije na Krimu i destabilizacije situacije u Istočnoj Ukrajini" i kako one generalno nisu usmerene protiv Rusije, već imaju za cilj podršku medjunarodnom poretku.

Svet

strana 1 od 488 idi na stranu