Kijev očekivao jasan stav Srbije

Ukrajina razočarana što Srbija nije zauzela jasan stav o ruskoj aneksiji Krima, kažu u ambasadi te zemlje u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

19:51

Default images

Otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Beogradu Oleksandr Kiričenko izjavio je danas da je njegova zemlja veoma razočarana što Srbija, pozivajući se na tehnički karakter vlade, nije zauzela jasan i pravi stav o ruskoj aneksiji Krima.

"Mi smo kao država, koja je uvek podržavala Srbiju, u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, što se tiče Kosova, računali na jasan stav", rekao je Kiričenko u intervjuu za televiziju Nova.

Kiričenko je odbacio sugestiju da bi Ukrajina zbog toga mogla da promeni svoju politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

"Ukrajina neće promeniti svoj stav za razliku od Rusije, Rusija je promenila stav o Kosovu pozivajući na slučaj Kosova. To je nezgodan primer u ovom slučaju. Ukrajina nema nameru da krši međunarodno pravo na bilo koji način i obrnuto, mi ćemo još čvrsće braniti međunarodno pravo", rekao je ukrajinski diplomata.

"Mi smo od samog početka saglasili sa srpskim stavom da je slučaj Kosova poguban, i pri tome stojimo i danas. Mi u tome vidimo kršenje međunarodnog prava i apsolutno ćemo ostati uz Srbiju, naravno ako se Srbija sama ne odrekne Kosova", dodao je Kiričenko.

Upitan za grešku u promotivnom spotu o Ukrajini i EU, u kojem je prikazana mapa na kojoj sve države bivše Jugoslavije čine jednu zemlju pod imenom Hrvatska, Kiričenko je rekao da taj spot napravljen još u vreme bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

"Kad je bio na vlasti Janukovič, on je naredio svim strankama da se napravi taj spot za promociju evrointegracija Ukrajine... Ovaj spot nije bio prikazivan na televiziji u Ukrajini, bio je samo na Jutjubu i nema veze sa stavom (novog premijera) Arsenija Jacenjuka", rekao je Kiricenko.

Objašnjavajući zašto su sve vlade u regionu primile izvinjenje zbog spota pre Srbije, Kiričenko je rekao da je poziv od šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića primio tek u ponedeljak, a ne u subotu, kada su o spotu već izvestili mediji, i da je odmah sledećeg dana uputio izvinjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: