Savet Evrope ispitaće referendum

Beč -- Venecijanska Komisija Saveta Evrope zadužena za ustavna pitanja ispitaće legitimitet referenduma o pristupanju Krima Rusiji, najavio je Sebastijan Kurc.

Izvor: Tanjug
Podeli

Austrijski ministar spoljnih poslova je zajedno sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Tornbjornom Jaglandom boravio u Kijevu, gde je razgovarao sa ukrajinskim rukovodstvom.

Ukrajina je zatražila od Saveta Evrope da pomogne u istrazi o sukobima koji su doveli do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča i da iznese mišljenje o položaju manjina na Krimu, koji je pod kontrolom proruskih snaga, preneo je Rojters.

Savet Evrope, u kojem je 47 evropskih država, takođe će pružiti pomoć Ukrajini kada je reč o pravosudnoj i ustavnoj reformi.

"Drago nam je što je ukrajinska vlada prihvatila predlog Saveta Evrope koji će doprineti naporima da se ovaj konflikt reši mirnim putem", rekao je šef austrojske diplomatije.

Proruski parlament na ukrajinskom poluostrvu Krim sazvao je za 16. mart referendum, na kojem će stanovnici poluostrva odlučiti da li će se taj region otcepiti od Ukrajine i pridružiti Rusiji.

I Kijev i Zapad smatraju referendum na Krimu nezakonitim.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu