Petak, 31.01.2014.

22:05

Nemci uz Ukrajince u borbi za prava

Joakim Gauk i Frank-Valter Štajnmajer razgovarali sa liderom ukrajinske opozicione partije Arsenijem Jacenjukom koji je rekao da su podržali borbu Ukrajinaca.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su razgovarali iza zatvorenih vrata na marginama medjunarodne godišnje konferencije o bezbednosti nakon čega je Jacenjuk rekao za AFP: "Naši nemački partneri izrazili su podršku ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za prava i slobodu".

On nije hteo da govori o detaljima njihovog razgovora, ali je rekao da je lično zatražio veliku ekonomsku pomoć svojoj zemlji navodeći da bi Ukrajini bila potrebna pomoć za obnovu kakvu su nekada dale SAD zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata.

"Zatražio sam 'Maršalov plan' za Ukrajinu umesto vanredno stanje za Ukrajinu", rekao je on.

Na pitanje da oceni komentare iz ukrajinske vojske da predsednik Viktor Janukovič treba da preduzme hitne korake da smanji tenzije u Ukrajini koja se nalazi u najtežoj krizi od sticanja nezavisnosti, Jacenjuk je rekao "Oni pokušavaju da nas zaplaše, a ne da nam pomognu da pobedimo".

Jacenjuk je danas razgovarao i sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton koja je posetila Kijev nekoliko puta nakon što su masovni antivladini protesti izbili u novembru zato što je ukrajinski predsednik odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU.

Nemiri u Ukrajini, napominje AFP, biće jedna od glavnih tema minhenske konferencije o bezbednosti, godišnjem sastanku na kojem se govori o vojnim i političkim pitanjima.

Janukovič je prihvatio ostavku vlade, sa liderima opozicije dogovorio ukidanje pooštrenih mera protiv demonstranata i ponudio amnestiranje njihovih, lakših krivičnih dela, udovoljavajući zahtevima učesnika antivladinih protest, međutim, glavni opozicioni lideri i dalje nastavljaju pritisak protestima, navodi Rojters.

Agencije su ranije danas najavile da će se američki državni sekretar Džon Keri na marginama godišnje konferencije o bezbednosti u Minhenu susresti sa liderima ukrajinske opozicije, između ostalog, sa Jacenjukom, čelnikom Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bivšim bokserskim šampionom sveta Vitalijem Kličkom, bivšim guvernerom ukrajinske Centralne banke, poslanikom, milijarderom sa „Forbsove" liste i „kraljem čokolade" Pjotrom Porošenkom, kao i sa pop pevačicom - nekadašnjom pobednicom "Evrovizije" Ruslanom Ližičko.

To će, navodi Rojters, biti prvi susret šefa diplomatije SAD sa liderima pobune protiv Janukoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: