Prevencija 1

09.05.2024.

14:50

Devojčici obnovljen sluh primenom genske terapije: Lekari tvrde da smo na pragu nove ere

Britanskoj 18-mesečnoj devojčici Opal Sendi obnovljen je sluh nakon što je postala prva osoba na svetu koja je učestvovala u pionirskom ispitivanju genske terapije, za koju lekari kažu da označava novu eru u lečenju osoba koje ne čuju.

Izvor: Tanjug

Devojčici obnovljen sluh primenom genske terapije: Lekari tvrde da smo na pragu nove ere
Shutterstock/ESB Professional

Podeli:

Sendi je rođena sa slušnom neuropatijom, stanjem koje ometa nervne impulse koji putuju od unutrašnjeg uha do mozga i može biti uzrokovano neispravnim genom, preneo je Gardijan.

Ali nakon što je primila infuziju koja je sadržala radnu kopiju gena tokom revolucionarne operacije koja je trajala samo 16 minuta, 18-mesečna devojčica može da čuje skoro savršeno i uživa u igri sa bubnjevima.

Devojčica iz Oksfordšira lečena je u bolnici Adenbruk, koja je deo fondacije britanskog nacionalnog zdravstvenog sistema univerzitetske bolnice u Kembridžu.

Još dece koja imaju problema da čuju iz Velike Britanije, Španije i SAD prijavljeno je za postupak i biće podvrgnuti intervenciji u narednih pet godina. Profesor Manohar Bens, ORL hirurg i glavni istraživač procedure, rekao je da su početni rezultati bolji nego što se nadao i očekivao i da bi mogli da izleče pacijente koji ne čuju zbog slušne neuropatije.

"Imamo rezultate (Opal) koji su veoma spektakularni, tako blizu normalnog obnavljanja sluha. Tako da se nadamo da bi to mogao biti potencijalni lek", istakao je on.

Slušna neuropatija može biti uzrokovana greškom u OTOF genu, koji stvara protein koji se zove otoferlin.

Ovo omogućava ćelijama u uhu da komuniciraju sa slušnim nervom. Da bi se prevazišao problem, nova terapija biotehnološke firme Regeneron šalje radnu kopiju gena u uho. Još jedno dete je nedavno bilo podvrgnuto tretmanu genske terapije u univerzitetskim bolnicama u Kembridžu, sa pozitivnim rezultatom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: