Film/TV 28

10.05.2024.

8:07

Džon Vejn odbio ulogu u kultnom filmu Stivena Spilberga VIDEO

Osim što je bio jedno od najpoznatijih lica starog Holivuda, Džon Vejn bio je i veliki patriota te je odbijao da glumi u filmovima koji su SAD prikazivali u lošem svetlu.

Izvor: Index.hr

Džon Vejn odbio ulogu u kultnom filmu Stivena Spilberga VIDEO
Profimedia

Podeli:

Zvezda vesterna je iz tog razloga odbila ulogu u kultnoj ratnoj komediji Stivena Spilberga.

Prema Far Outu, Vejn, Čarlton Heston i Džimi Stjuart razmatrani su za ulogu generala vojnika Džozefa V. Stilvela, koji se pojavljuje u ratnoj komediji 1941 iz 1979. godine. Stilela je u filmu glumio Robert Stak. 

Radnja filma smeštena je u decembar 1941. godine, nakon vazdušnog napada na Perl Harbor. Film prati stanovnike Kalifornije koji se u panici pripremaju za japansku invaziju jer misle da su oni sledeća meta. Novonastali haos pokušava da smiri general vojnik Stilvel.

Osim uloge Stilvela, Vejnu je ponuđena i manja kameo uloga, ali je odbio obe. Nakon što je pročitao scenario, glumac je izjavio:

"Ovo je najveća antiamerička glupost koju sam ikad pročitao."

Spielberg je rekao da mu je Vejn savetovao da ne snima taj film jer će biti razočaran ako to učini. Glumac i reditelj bili su prijatelji i razgovarali su jednom mesečno.

"Vejn je bio znatiželjan pa sam mu poslao scenario. Nazvao me idući dan i rekao mi da je film antiamerički te da je gubitak vremena", prisetio se Spilberg.

"Rekao mi je: 'To je bio jako važan rat. Ismejavaš rat zbog kojeg su izgubljeni milioni života u Perl Harbouru. Nemojpraviti šalu od Drugog svetskog rata.'"

"Takođe mi je rekao: 'Nemoj snimati ovaj film. Biću jako razočaran u tebe ako odlučiš da to uradiš", dodao je reditelj. 

Film 1941 bio je kritički promašaj, ali je sa godinama stekao kultni status.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: