Svet 6

09.05.2024.

23:49

Rat u Ukrajini – dan 805: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Pogođena rafinerija

Rat u Ukrajini – 805. dan.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 805: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Pogođena rafinerija
Profimedia

Podeli:

Preko 50 raketa i više od 20 ruskih dronova "šahed" gađali su infrastrukturu u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Poltave, Kirovograda, Zaporožja i Ivano-Frankovska u Ukrajini.

Tri ukrajinske termoelektrane ozbiljno su oštećene u eksplozijama, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

U ruskom vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Slovački predsednik Peter Pelegrini pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine i rekao da, ako je potrebno, Bratislava može biti domaćin mogućih pregovora.

Završeno

22:10

Kina nastavlja da radi na postizanju mira

Kineska Vlada nastaviće da doprinosi postizanju mira u Ukrajini, rekao je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Kina je od početka do kraja doprinosila pregovorima, a takođe namerava da uloži pozitivne napore kako bi se što pre dostigao mir", rekao je Si Đinping.

19:47

Ukrajinski izvor: Dron pogodio rusku rafineriju u Baškiriji

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je danas rafineriju nafte Gasprom neftehim Salavat u ruskoj republici Baškiriji, 1.500 kilometara od granice, rekao je izvor iz SBU za Kijev independent.

On je dodao da je u napadu dronom naneta šteta delu rafinerije.

''SBU je još jednom dokazala da ima moćna tehnološka rešenja koja pomažu u nanošenju bolnih udara neprijatelju. To znači da ruske rafinerije i skladišta nafte koja rade za vojsku ne mogu da se osećaju bezbedno čak ni duboko u Rusiji'', ocenio je izvor.

17:35

Odjekuju eksplozije u Odesi

Eksplozije u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
 

15:02

Ruske trupe granatirale Krupjansk

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, javljaju ukrajinske vlasti.

"Ranjena je 48–godišnja žena, kojoj je ukazana pomoć. Pored toga, 51–godišnji muškarac preminuo je u bolnici od eksplozivne povrede", saopštila je pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

14:13

Ukrajinci su ih "razneli"

13:14

Ruska vojska počela oslobađanje Staromajorko i Urožajno

Ruske snage počele su oslobađanje sela Staromajorsko i Urožajno na vremjovskom pravcu, saopštio je predsednik komisije za pitanja suvereniteta, patriotske projekte i podršku veteranima Javne komore Vladimir Rogov.

"Imamo uspehe na vremjovskom pravcu – to je spoj Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike. Tamo su naši momci forsirali reku Mokri Jali, prešli je, utvrdili se na obali i sada su zauzeti oslobađanjem naselja Staromajorsko i Urožajno," rekao je Rogov.
 

12:58

Puktovi ruske vojske prestaju sa radom

Svi ruski granični i vojni kontrolni punktovi koji su uspostavljeni u pet regiona Jermenije posle 2020. godine prestaće sa radom, izjavio je danas šef vladajuće jermenske parlamentarne stranke Građanski ugovor Hajk Kondžorijan.

''U skladu sa postignutim sporazumom, ruski granični i vojni kontrolni punktovi koji su se nalazili u oblastima Tavuš, Sjunik, Vajoc Džor, Geharkunik i Ararat u Jermeniji tokom 44-dnevnog rata i nakon njega prekinuće svoje aktivnosti'', saopštio je Kondžorijan, prenosi Interfaks.

Istakao je da je ''na najvišem nivou'' doneta odluka da se prekine i s aktivnostima ruskih graničara na međunarodnom aerodromu u Jerevanu Zvartnoc.

12:44

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Jedinice Južne grupe snaga zauzele su povoljnije linije, uništile četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;

-Grupa "Zapad" ukrajinske vojske poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila napad Oružanih snaga Ukrajine na području stanice Senkovka u Harkovskoj oblasti;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti ruske grupe snaga "Jug" gotovo 215 vojnika;

-Oružane snage Rusije uništile su komandno-osmatrački punkt jedinice 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, terensko skladište operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske "Donjeck";

-Jedinice grupe snaga "Centar" poboljšale su taktički položaj, ukrajinske snage izgubile su gotovo 380 vojnika;

-Sistem PVO je tokom prethodnog dana oborio dve rakete "atakams" američke proizvodnje, 15 granata "vampir", jednu raketu "hajmars", pet avionskih bombi "hamer" i 28 ukrajinskih dronova.
 

11:57

Putin poručuje: Naše nuklearne snage su uvek u pripravnosti

Ruske strateške nuklearne snage su uvek spremne za borbu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin koji je nadgledao vojnu paradu povodom 9. maja, Dana pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.

"Rusija će učiniti sve da izbegne globalni sukob. Ali, istovremeno, nećemo dozvoliti da nam bilo ko preti. Naše strateške (nuklearne) snage su uvek u pripravnosti", izjavio je ruski predsednik.

09:57

Ukrajinske snage pogodile magacin Lukoila kod sela Jurovka

09:03

Rusi napredovali na zaporoškoj liniji fronta

Ruske vojske napreduju u selima Urožajno i Staromajorsko na vremjovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta, protivnik trpi velike gubitke, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
 

09:01

Posledice ruskog granatiranja Kijevske oblasti

08:01

Napad na centar Belgoroda

07:12

Ruski gubici na današnji dan

07:11

PVO oborila dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO je tokom noći uništila 15 projektila "vampir" i jedan dron iznad Belgorodnske oblasti, dva drona iznad Brajnske i još tri iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

07:10

Pogođena Belgorodska oblast; Ranjeni civili

Ukrajinske snage su tokom noći gađale Belgorod i Belgorodsku oblast, ukupno osam civila je ranjeno, među njima jedno dete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: