HR: Smenjuje se pomoćnik ministra

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je da će zbog sumnje u sukob interesa biti smenjen pomoćnik ministra finansija Branko Šegon.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

11:46

Default images

Milanović kaže da u tom slučaju neće čekati odluku Komisije o odlučivanju o sukobu interesa.

"Sada kada se prašina slegla, ne potpuno jer je još u vazduhu, sada kada su se svi izgalamili... sada ću reći šta mislim. Dakle, taj gospodin koji uživa poverenje svog ministra više neće biti njegov pomoćnik", izjavio je Milanović gostujući u Dnevniku Nove TV.

Premijer naglašava da ga, s obzirom na to da u proteklom periodu Šegon nije smatrao da je "neovlašćeno trgovao političkim kapitalom i ugledom SDP-a", a da se ni ministar (Slavko Linić) "nije jasno izjasnio", ne zanima mišljenje Komisije jer mu, kaže "moralni kriterijum ne postavlja Komisija".

Prema pisanju medija, Šegon je iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim firmama koje su, nakon što je upravljanje prepustio sinu, dobile od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) kredit u iznosu 31 milion kuna.

Navodi se, takodje, kao sporno i njegovo učestvovanje u privatizaciji vodećeg hotelskog preduzeća HTP Korčula, a njegova se porodica bavi turizmom na tom ostrvu.

"Komisija o odlučivanju o sukobu interesa će slučaj analizirati hitno", poručila je tada predsednica Komisije Dalija Orešković, a dve sedmice nakon što je u javnost izbila afera sa povlašćenim kreditom pomoćnika ministra finansija, Milanović je ponovio da ne misli da u "slučaju Šegon" ima elemenata krivičnog dela.

"Radi se o čoveku koji je iskoristio svoju poziciju da pomogne sebi na javnom mestu. Ne kriminalno, ne verujem da tu bilo elemenata krivičnog dela. To je jedan od mnogih diskrecijskih kredita. Ali stvar je u političkim principima", objasnio je premijer i dodao da su standardi ove vlade "dosta visoki".

Na pitanje znači li to da je Šegon od ovog trena smenjen, Milanović je precizirao da je "smenjen onoga trenutka kada vlada o tome donese odluku".

"To moze biti sutra, ili za sedam dana. Ali pomoćnik više neće biti. Ministar to mora sprovesti", jasan je Milanović, uz napomenu da ne očekuje da će ministar financija Linić stati uz Šegona i napustiti vladu i da od njega očekuje da "nešto preduzme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: