Dijalog s PR da ne trpi zbog izbora

Srbija ne treba da zbog izbora zapostavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i mora da nastavi da postiže dogovore u okviru tog procesa, bitnog zbog EU.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

13:03

Default images

To je rekao zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Hans-Ulrih Zidbek na sastanku Srpsko-nemačkog civilnog dijaloga u Beogradu.

Zidbek je rekao da se u 2014. godini, kao izbornoj godini i u Srbiji i na Kosovu, "ne sme izgubiti fokus sa dijaloga" i da je potrebno brzo postizati nove dogovore.

Ocenio je da postoji velika opasnost da se zbog predizborne kampanje izgubi taj fokus i podsetio da je napredak u dijalogu jedan od ključnih uslova za napredak u pristupanju EU.

"Ako želite da do 2018. završite pregovore, što je ambiciozan plan, mora biti napretka i u tome. Mora brzo da se napreduje u dijalogu", rekao je Zidbek, koji je šef Odseka za Zapadni Balkan u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

On je dodao da se prva prilika za rešavanje pitanja u odnosima s Kosovom pruža 12. februara i dodao da bi bilo dobro da se već tada reše neka od njih, poput integracije pravosuđa i policije na Kosovu i formiranja Zajednice srpskih opština.

Zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristof Reclaf rekao je na skupu da Srbija u procesu pristupanja EU treba da se usredsredi na normalizaciju odnosa sa Kosovom i vladavnu prava, ali i na ekonomske i finansijske reforme.

On je rekao da slučaj Hrvatske, protiv koje je EU pokrenula proceduru zbog prekomernog deficita, pokazuje koliko su ekonomske i finansijske reforme postale bitne.

Reclaf, koji je šef Odeljenja za proširenje EU i za odnose sa Zapadnim Balkanom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, dodao je da otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom 21. januara predstavlja istorijski preokret koji se teško mogao zamisliti pre 10 godina.

On je dodao da srpske vlasti ne treba da uslove u pristupanju shvataju kao dikatat iz Brisela, već kao šansu za temeljnu modernizaciju.

Reclaf je rekao da je Nemačka u procesu donošenja odluke o otvaranju pregovora tokom prošle godine "kritički zahtevala određene stvari od Srbije", odnosno povezala to sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali je istakao da je to uradila na jasan i fer način.

On je rekao da će Nemačka veoma aktivno pružati podršku Srbiji u procesu pregovora, uključujući stručnu pomoć.

Dvodnevni sastanak pod nazivom "Srpsko-nemački civilni dijalog", koji se održava u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Evropskog pokreta Nemačke, počeo je juče u Narodnoj skupštini.

Na skupu učestvuju predstavnici političke i privredne javnosti, medija i civilnog društva iz Srbije i Nemačke, a skup se održava uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: