Rade Marković prebačen u samicu

Nekadašnji načelnik DB-a Radomir Marković prebačen je u samicu u Sedmom paviljonu požarevačkog zatvora Zabela, saznaje list Danas nezvanično.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2013.

08:48

Default images

Markoviću je nakon 13 godina robije ukinuta radna obaveza i nalazi se u najstrožem režimu, koji podrazumeva boravak u samici i korišćenje samo kašike za jelo i slična zatvorska pravila.

Markoviću je stavljeno do znanja da je do promene tretmana došlo zbog njegove lične bezbednosti, dok njegova porodica smatra da je reč o rezultatu pisanja medija pre nekoliko sedmica, kaže izvor lista "Danas".

Ovakav tretman osuđenika koji ima 68 godina, odležanu četvrtinu kazne i poštuje zatvorska pravila, nije uobičajen, smatra izvor lista.

Sredinom novembra objavljeno je gotovo istovremeno da je Marković tražio pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića (zbog čega ga je u Zabeli posetio i predsednikov savetnik Oliver Antić), kao i da je neformalno ispitan zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Komisija za istinu o ubijenim novinarima objavila je da je sa Markovićem razgovarao neimenovani član ovog tela povodom istrage o Ćuruviji, te da je u razgovoru sa njim bišvi šef RDB pomenuo i disk sa osetljivim podacima.

Marković je posredno demantovao da je bilo pretnji, a mediji su spekulisali da li je reč o disku sa dosijeima bivših opozicionih političara, zbog koga je Marković ranije oslobođen u sudskom postupku, ili dosad nepoznatim informacijama o ratnim zločinima iz devedesetih, podseća Danas.

Marković je uhapšen u februaru 2001. a služi maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića i članova SPO na Ibarskoj magistrali

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: