Nikolić Šojguu: Pozdravite Putina!

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić uručio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Orden je uručen zbog zasluga ministra Šojgua u unapređenju odnosa između Srbije i Rusije.

"Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani i tako će biti i ubuduće", rekao je predsednik Nikolić uručujući orden ruskom ministru odbrane.

Nikolić je naglasio da Srbija ima svoj put "jasan i opredeljen" i da je na tom putu potrebna pomoć celog sveta, ali da bi ga bilo teško izvesti da nije "ovakve Rusije - današnje Rusije".

"Danas vas odlikuje Srbija", rekao je Nikolić obraćajući se ruskom zvaničniku. On je naveo da prijateljstvo Šojgua prema Srbiji i njenom narodu nije zavisilo od naših unutrašnjih odnosa, niti je bilo sputavano.

Nikolić je Šojgua zamolio da prenese pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu i naglasio da su odnosi ušli u novu eru izgradnjom Južnog toka i kroz druge investicije.

Šojgu je razumeo kakva je pomoć Srbiji potrebna i da je, osim negovanja poštovanja, ljubavi, tradicije i onoga što dve zemlje vekovima spaja potrebno unapređivati i ekonomske odnose, ocenio je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da se nada da protiv uručenja ovog ordena neće imati nijednu reč da kažu ni oni koji, kako je rekao, budno motre da njemu lično nađu neku grešku.

Predsednik Srbije je rekao da su Srbija i Rusija uvek bolje sarađivale u ratu nego u miru i da je Šojgu taj način razmišljanja preokrenuo. Umnogome je od vas zavisilo hoćemo li da uspostavimo mnogo dobre odnose i u miru, rekao je Nikolić obraćajući se ruskom ministru.

"Naša oružja su uvek dejstvovala zajedno", rekao je Nikolić i dodao da se nada da više u svetu neće dejstvovati nikakvo oružje.

"Ali Srbija samo jedno zna, Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani, tako je bilo, tako će biti i ubuduće", poručio je Nikolić. Zahvalivši se predsedniku Srbije za orden, Šojgu je istakao da smatra da mu je time ukazana velika čast.

On se, takođe, Nikoliću zahvalio i za odnos koji izražava kada govori o prijateljstvu Rusije i Srbije, koje ima viševekovne korene. Prema njegovim rečima, te korene je vrlo teško izvaditi i uništiti.

Šojgu je naveo i da je apsolutno siguran da je ovo odlikovanje "dostojanstven nastavak naših odnosa, kako među ljudima, tako i među državama".

On je rekao da će na dužnosti ministra odbrane koju je preuzeo krajem prošle godine uložiti sve napore za nastavak tih dobrih odnosa i da se oni razvijaju u skladu sa strateškim ugovorima koje su potpisali predsednici dve zemlje.

Info

SAD: Biskup postao beskućnik

Vešington -- Mormonski biskup Dejvid Maselman (45) iz Solt Lejk Sitija (SAD) preobrazio se u beskućnika kako bi svojoj pastvi odžao lekciju o samilosti i darežljivosti.

Svet subota 30.11. 22:53 Komentara: 4

SAD apelovala na Pjongjang

Vašington -- Bela kuća je apelovala na Severnu Koreju da oslobodi američkog državljanina Merila Njumana (85) koji se nalazi u zatvoru od prošlog meseca.

Svet subota 30.11. 22:49 Komentara: 1

Abudža: U dva napada 24 ubijeno

Abudža -- Sumnja se da je islamistička grupa Boko Haram, koja predvodi četvorogodišnju pobunu na severu Nigerije, odgovorna za dva napada u kojima su poginule 24 osobe.

Svet subota 30.11. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 1384 idi na stranu