Tadić i Alijev za jaču saradnju

Počasni predsednik DS Boris Tadić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev su se saglasili da je potrebno ojačati i unaprediti saradnju Srbije i Azerbejdžana.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

18:19

Default images

Kako je saopšteno iz DS, Alijev je zatražio od Tadića, koji boravi u višednevnoj poseti Azerbejdžanu, gde učestvuje na Međunarodnom humanitarnom forumu, pomoć za pokretanje izvoza iz Srbije i regiona u Azerbejdžan i za prisustvo azerbejdžanskih kompanija u Srbiji.

Tadić i Alijev su razgovarali i o međunarodnim temama i novim potencijalima saradnje Srbije i Azerbejdžana u različitim oblastima.

Poseban deo razgovora posvećen je energetskoj saradnji i izgradnji Transjadranskog gasovoda prema regionu jugoistočne Evrope, na koji se Srbija može povezati interkonektorima.

"Ta interkonekcija bi za Srbiju u kontekstu energetske bezbednosti bila veoma značajna, a potencijalna saradnja Srbije i Azerbejdžana u oblasti energetike bi dodatno osnažila odnos između dve prijateljske zemlje", navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu Zapadnog Balkana, pri čemu su naglasili značaj pokretanja privrednih pitanja i ekonomske razmene između regiona i Azerbejdžana.

Govoreći o sličnostima između ovog i kavkaskog regiona, posebno u kontekstu preplitanja religijskih i kulturoloških identiteta, Tadić i Alijev su zaključili da bi trebalo organizovati samit kavkaskih zemalja i zemalja Zapadnog Balkana.

Samit bi imao poslovne, kulturološke i religijske aspekte, a zemlje oba regiona bi mogle da razmenom iskustava pokušaju da pronađu rešenja za slične probleme sa kojima se suočavaju.

Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, u Bakuu učestvuje na trećem Međunarodnom humanitarnom forumu, koji su ustanovili Alijev i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Tadić je na otvaranju Foruma upozorio na potcenjivanje značaja multikulturalizma u međunarodnoj politici i istakao da je upravo ignorisanje identitetskog pitanja čest uzrok eskalacije konflikata širom sveta, pominjući Siriju u tom kontekstu.

Forum je, kako je saopšteno, okupio predstavnike političke, naučne i kulturne elite iz više od 100 zemalja, a učesnici će kroz dijalog razmeniti mišljenja o brojnim temama koje se tiču celokupnog čovečanstva.

U središtu Foruma su i pitanja kulture, nacionalnih i religijskih identiteta i regionalnih i globalnih konflikata, koji su posledica identitetskih različitosti i suprotstavljenih interesa.

Učesnici će razgovarati o humanitarnim temama, perspektivama i izazovima 21. veka u odnosu na realnost globalizovanog sveta, a ovogodišnji forum ima za cilj formiranje nove humanitarne agende, koja će tretirati humanitarne probleme na međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: