Iznenadila izjava iz Irana o Siriji

Teheran -- Bivši predsednik Irana Akbar Hašemi Rafsandžani izjavio je da je sirijska vlada izvela napad hemijskim oružjem protiv sopstvenog naroda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rafsandžanijeva izjava se drastično razlikuje od ranijih navoda iranskih funkcionera, koji su ocenili da su napad 21. avgusta izveli sirijski pobunjenici.

"Narod je bio meta hemijskog napada od sopstvene vlade i sada narod treba da očekuje napad iz inostranstva", rekao je on, prenosi Rojters.

"Upravo sada Amerika, zapadni svet zajedno s nekim arapskim zemlja, poziva na rat protiv Sirije, neka je bog upomoći narodu Sirije", kazao je Rafsandžani.

"Narod Sirije se toliko napatio u protekle dve godine. Zatvori su pretrpani, a tamo su i stadione pretvorili u zatvore. Ubijeno je više od 100.000 ljudi a milioni raseljeni, što govori o golemoj patnji naroda", rekao je on.

Teheran važi za velikog saveznika Sirije.

Rafsandžani je blizak prijatelj iranskog predsednika Hasana Ruhana i predsedavajući je saveta koji pomaže iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, navodi britanska agencija.

Iranski vojnici su trpeli napade hemijskim oružjem tokom rata protiv Iraka 1980-1988. godine, a Iran je neprestano osuđivao njegovu primenu, preneo je Rojters.

"Interesi SAD biće ugroženi"

Američki interesi biće ugroženi ako Vašington pokrene napad na Siriju, izjavio je jedan visoki iranski zvaničnik koji boravi u poseti Damasku.

"Nadam se da SAD neće preduzeti takvu ishitrenu i iracionalnu akciju, imajući u vidu osetljivu situaciju u regionu", kazao je predsednik Odbora za spoljne poslove iranskog parlamenta Aladin Borudžerdi.

On je novinarima u iranskoj ambasadi u Damasku rekao da su "pitanja bezbednosti u regionu medjusobno povezana" i da "Amerikanci ne mogu da prete zemlji u toj zoni i da očekuju da njihovi interesi neće biti ugroženi".

"Ako SAD učine neku glupost, naš odgovor biće odlučan", upozorio je iranski zvaničnik, ne precizirajući na šta bi se taj odgovor odnosio.

Odgovarajući na pitanja kakva će biti reakcija Teherana na eventualan napad na sirijske mete, Borudžerdi je rekao: "Mi u Iranu suočićemo se snažno sa agresijom i branićemo naše nacionalne interese".

strana 1 od 479 idi na stranu