Radić: SAD će delovati sa distance

Vojno politički analitičar Aleksandar Radić rekao je za B92 da će vrlo verovatno doći do intervencije u Siriji i da će SAD dejstvovati sa distance.

Izvor: B92

Nedelja, 01.09.2013.

16:36

Default images

Radić kaže da će se termin "rat" izbegavati zvog pravno-političkih posledica, i da će se uglavnom čuti "ograničena vojna intervencija".

Radić kaže da SAD ne žele brzi pad sirijskog predsednika Bašara al- Asada, jer bi to sa sobom dovelo do niza posledica i uvelo čitav region u novi krug problema.

On je izjavio da će SAD dejstvovati sa distance, kako bi došlo do eliminacije ofanzivnog kapaciteta Asadovih snaga i na taj način se uspostavio balans između pobunjenika i vojske režima.

Cilj je da se zaustave jedinice koje su se do sada pokazale kao najodanije Asadu, da se smanji delovanje Hezbolaha, rekao je analitičar, dodajući da će se to raditi iz vazduha.

Sredstva koja će u intervenciji koristiti SAD biće kao i ona koja su u ovakvim slučajevima i do sada upotrebljavali - delovanje iz vazduha, dejstvovanje tomahavkovima sa Sredozemnog mora, kaže Radić.

On dodaje da je cilj da se slomi moral određenim jedinicama.

On ocenjuje da Sirija nema kapaciteta i nema sa čim da odgovori na ove pretnje SAD. "Njihovi kapaciteti u defanzivnoj nameni su ograničeni", kaže Radić.

Bela kuća je zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika.

U subotu je u svom obraćanju predsednik Amerike Barak Obama rekao da SAD treba da napadnu Siriju, ali da će za to sačekati odobrenje Kongresa.

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da SAD imaju nove dokaze da je sirijski režim koristio nervni gas sarin protiv svog naroda.

U subotu je, gostujući u vestima TV B92, novinar nedeljnika Vreme, Momir Turudić, ocenio da će kongresmeni verovatno potvrditi napad na Siriju, i da će ta akcija početi za nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: