Odao počast Hitlerovom savezniku

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev je u manastiru Rila odao priznanje kralju Borisu Trećem, Hitlerovom savezniku, povodom 70 godina od njegove smrti.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

22:32

Default images

Plevnelijev je prvi šef države Republike Bugarske koji prisustvuje nekoj od ceremonija rodbine nekadašnjeg kralja.

Porodicu su na svečanosti u subotu predstavljali formalno poslednji kralj - Simeon Sakskoburgotski (76) koji je nasledio Borisa Trećeg 1943. kada je imao svega šest godina, i njegova starija sestra Mari-Luiz (80).

"Moje prisustvo je znak poštovanja jednog šefa države prema drugom, i znak humanosti prema porodici kralja Borisa Trećeg koja je, nažalost, pretrpela nepravdu skrnavljenja uspomene na njega", izjavio je konzervativni predsednik novinarima.

Saveznik nacističkog Berlina, Boris Treći je uspeo da sačuva relativnu autonomiju svoje države, i odbio je da pošalje vojsku protiv SSSR-a iz poštovanja prema tome što je Rusija 1878. godine odlučujuće pomogla oslobađanje Bugarske od otomanske dominacije.

Boris Treći je bio jedini saveznik Nemačke tokom Drugog svetskog rata koji nije deportovao Jevreje u nacističke logore, kažu istoričari.

Nova posleratna, prosovjetska vlast proterala je kraljevu porodicu 1946, a Borisov sin, Simeon Sakskoburgotski se u Bugarsku vratio 2001, i čak bio premijer od 2001 do 2005.

Bugarski patrijarh Neofit je u subotu održao bogosluzenje u prepunoj crkvi manastira gde je sahranjeno srce nekadašnjeg monarha.

Kralj od 1918. do 1943, Boris Treći je umro na povratku sa sastanka s Hitlerom u Berlinu. Sahranjen je u crkvi manastira Rila, ali su nove prosovojetske posleratne vlasti 1946. uništile grob.

Ostaci tela Borisa Trećeg su zatim sahranjeni u kapeli nekadašnje kraljevske rezidencije Vranja, u predgrađu Sofije, ali su rezidenciju vlasti uništile 1954. godine.

Kosti kralja su tada odnete na nepoznato mesto. Tvrdi se da je međutim sačuvano njegovo srce, i to u tegli, s formaldehidom. Teglu su arheolozi našli u bašti rezidencije Vranja 1991. godine.

Godine 1993. srce je sahranjeno u prvobitnom grobu kralja, u manastiru Rila.

Zvanično se tvrdi da je Boris Treći umro od infarkta srca, ali, čak i ako se potvrdi da je tako, neki istoričari kažu da je to bio infarkt izazvan trovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: