CG: Prikrivanje istine o trovanju?

U Beranama je na delu pokušaj prikrivanja istine o trovanju više hiljada građana vodom, koji su zatražili pomoć lekara u proteklih šest dana, pišu Novosti

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

22:16

Default images

Nema nikakve dileme da je u gradu na Limu u toku pokušaj prikrivanja istine o uzrocima i odgovornima za trovanje više od hiljadu ljudi koji su zatražili pomoć lekara zbog trovanja vodom u proteklih šest dana.

Odgovorni iz JP "Vodovod i kanalizacija" odbacili su svoju odgovornost povodom trovanja kojim je prema nezvaničnim procenama bilo obuhvaćeno još najmanje dve hiljade građana koji su se lečili u svojoj "režiji", a predsednik opštine Vuka Golubović najavio je da će zatražiti subjektivnu odgovornost, ako bude dokazano da je trovanje izazvala voda.

Juče je Pozitivna Crna Gora zatražila intervenciju tužioca povodom trovanja građana, među kojima je bilo nekoliko stotina dece, a klub odbornika SNP Berane inicirao je hitno zakazivanje sednice SO.

Predsednik SO i predstavnici odborničkih klubova na vlasti nisu imali sluha za ovaj problem i odbili su hitno zakazivanje sednice uz obrazloženje da „nema dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost pojedinaca i razlog nastanka epidemije“ i da „treba sačekati rezultate analize poslate u Zagreb“. Time su pokazali veliku neodgovornost prema građanima Berana, saopšteno je iz SNP.

Oni u saopštenju ponavljaju da odgovorni u lokalnoj samoupravi moraju da podnesu ostavke jer nisu sposobni da rešavaju probleme građana, pa su zbog neodgovornosti i nebrige doveli i zdravlje građana Berana u pitanje. Klub odbornika SNP Berane traži od ministra prosvete da se odloži početak školske godine u ovom gradu zbog navedenih razloga, postojanja straha od širenja epidemije kao i pojave novih oblika bolesti, s obzirom da je grad zatrpan smećem.

Dok državni organi "mudro ćute", saopšteno je iz SNP, čelnici Berana sastavili su spisak nepodobnih novinara, koji su o ovom skandalu otvoreno pisali.

Da se čudne stavri dešavaju ne samo u Beranama, vidi se i iz izveštaja Instituta za javno zdravlje Crne Gore, mada je po rečima direktora dr Miomira Mugoše jasno da je do trovanja došlo zbog vode. Naime, kaže se da uzorak vode uzet sa "vodoizvorišta Banjevac" mikrobiološki neispravan, zbog prisustva kolifornih, odnosno bakterija fekalnog porekla. Međutim, nije jasno kako je Banjevac postao izvorište, kada se zna da je izvorište na desetak kilometara udaljenim Merića vrelima, dok je na Banjevcu prelivna komora.

I taj detalj upućuje na sumnju da neko nekog želi da zaštiti, posebno kada se ima u vidu da se preduzeće "Bemaks", koje izvodi radove na putu Berane - Lubnice, dovodi u vezu sa jednim bivšim ministrom. Inače, radnici te firme su od početka radova 11 puta probušili cevi vodovoda.

Posle toga, registrovano je da je hlorisana voda bila čak deset puta mutnija od dozvoljene koncentracije. Raduje što u uzorcima hlorisane vode nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija, a šta je pravi razlog trovanja biće utvrđeno u Zagrebu za najmanje dvadesetak dana, što ostavlja prostor odgovornima u Beranama i njihovim mentorima u Podgorici da pokušaju da "razvodnje aferu" i izbegnu odgovornost.

I dalje se javljaju pacijenti

www.sxc.hu
Lekarima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - Jedinice Berane, juče do 14 sati javilo se 1.127 pacijenata sa stomačnim tegobama, od čega 56 u proteklih 24 sata. Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Berane, leči se osmoro mališana, od čega je petoro primljeno u protekla 24 sata.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice radi lečenja u protekla 24 sata zadržane su dve osobe starije od 14 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: