UN: Apel za prekid nasilja u Egiptu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je posle hitne sednice apelovao na okončanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

08:09

Default images

"Mišljenje Saveta bezbednosti je da je važno da se okonča nasilje u Egiptu i da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost", rekla je argentinska ambasadorka pri UN Marija Kristina Perseval posle sednice koja je završena rano jutros po srednjoevropskom vremenu.

Ona je kazala da 15 zemalja članica Saveta žale zbog ljudskih gubitaka u Egiptu i da se zalažu za put koji vodi ka "nacionalnom pomirenju". Argentinska ambasadorka je naglasila da njena izjava nije zvanično saopštenje Saveta, nego komentar posle sastanka koji je noćas održan iza zatvorenih vrata.

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu zbog situacije u Egiptu, gde je u žestokoj akciji snaga bezbednosti protiv pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija poginulo 638 ljudi.

Diplomata iz UN, koji nije želeo da mu se objavi ime, pre sastanka novinarima rekao je da ne očekuje da će Savet usvojiti neku rezoluciju ili izdati saopštenje.

U Kairu je i u četvrtak uveče bilo sukoba na ulicama uprkos policijskom času.

Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio poteze egipatske vlade i nasilje i doneo odluku da zbog toga otkaže vojne vežbe SAD i Egipta, koje su bile planirane za naredni mesec.

Egipatska vlada je osudio izjavu Obame, koji je osudio nasilje u Egiptu, saopštivši da time mogu da budu ohrabrene nasilne grupe.

Sjedinjene Američke Države upozorile su svoje građane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: