Vučić o Budvi: Zločin se ne prašta

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio povodom ukidanja presude za atentat u Budvi da se zločini ne praštaju i zatražio hitno razrešenje tog slučaja.

Podeli

Vučić je u pisanoj izjavi naveo da nikada nije komentarisao rad pravosuđa u konkretnim predmetima, pogotovo ne sa pozicije potpredsednika Vlade, da to ne želi ni sada, ali je istakao da misli da se danas ne zna ko je pucao u Vuka Draškovića, niti ko je pomogao onima koji su to učinili i to ni 13 godina posle "nesumnjivog zločina u Budvi".

"Država kao organizovana društvena zajednica ima pravo, koje je i njena dužnost, da počinioce krivičnih dela kažnjava. Mi nismo bili dovoljno organizovani kao država i pravosudni sistem da otkrijemo ko je počinio ovaj zločin. Time smo praštali ovaj zločin", naveo je Vučić.

Istakavšida se zločini ne praštaju i da može da misli o Vuku Draškoviću šta hoće, lider naprednjaka je naveo da "niko nema pravo da ubija ljude, ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara".

"Zločin zaslužuje efikasnu pravdu. Onaj ko zalužuje kaznu ne treba na nju da čeka 30 godina. Da li je neko kriv ili ne, koliko i na koji način treba da bude kažnjen, o tome odlučuju sudije. Ja im se u posao ne mešam. Ipak, pre 13 godina pucano je u čoveka. Svi zločinci nisu privedeni pravdi. Ko je sve pokušao da ubije čoveka mora da se sazna brzo", poručio je Vučić.

On je istakao da je "pravda pravda samo kada je efikasna" i da se u razvijenim zemljama konačna presuda za ovakav zločin dobija nakon godinu dana.

"Tome i naše pravosuđe mora da teži. Borba protiv kriminala ima efekat samo ako je otkrivanje i kažnjavanje krivičnih dela brzo", naveo je on.

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je troje nekadašnjih čelnika beogradskog DB-a osuđeno na kazne zatvora za atentat na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi.

Predsednik SPO Vuk Drašković rekao je za B92 da nije iznenađen tom odlukom i da ju je u stvari izrekla DB.

strana 1 od 175 idi na stranu