Zajača: Rezultati sledeće nedelje

Rezultat analize krvi dece iz Zajače kod Loznice, za koju se sumnja da u krvi imaju povećan nivo olova, biće saopšten sledeće sedmice.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

19:07

Default images

To je izjavio direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić.

Nikolić je kazao novinarima da će u Zajaču stići stručnjaci iz nadležnih instituta i Ministarstva zdravlja, koji će roditeljima čija deca imaju povišen nivo olova u krvi preporučiti dalje mere.

Predstavnici Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda i lozničkog Doma zdravlja su 7. jula u Zajači pregledali 131 dete i uzeli uzorke krvi radi provere koncentracije olova.

Uzorci su analizirani u Institutu za medicinu rada, a kontrolna analiza je obavljena na refentnom institutu u Ljubljani.

Pregledi su obavljeni na osnovu dogovora od 27. juna meštana tog rudarskog mesta, predstavnika Vlade Srbije, nadležnih institucija i lokalne samouprave.

Ranije analize su ukazale na povećanu koncentraciju olova u krvi dece u Zajači, a poslednja je obavljena februara 2012. godine.

Roditelji iz Zajače su više puta tražili od vlasti rešavanje problema zagađenja od prerade olova u tom mestru.

Zaštitnik građana Saša Janković je prošlog meseca upozorio da su analize pokazale da je nivo olova u krvi povećan kod čak 82 odsto pregledane dece.

Janković je Ministarstvu zdravlja preporučio da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje i preduzme mere u skladu s nalazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: