Istraga o smrti berača višanja

Beograd -- Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede narednih dana će utvrditi da li su u Novoj Crvenki kod Kule zbog trovanja preminula dvojica berača višanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Inspekcija je upoznata sa ovim slučajem i u postupku je kontrola kojom će se narednih dana utvrditi koji preparati su korišćeni u postupku proizvodnje i zaštite zasada i da li je ispoštovana "radna karenca", navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede koje je dostavljeno Tanjugu.

"Ne treba ishitreno i bez ozbiljne istrage donositi zaključke", kažu u ministarstvu i dodaju da je uzet uzorak višnje i poslat na laboratorijsko ispitivanje.

Organo-fosforni preparati su dozvoljeni i registrovani za upotrebu kod višegodišnjih zasada, pri čemu onaj ko vrši primenu, mora da se pridržava deklaracije i uputstva koja se nalaze na ambalaži svakog preparata, kaže se u saopštenju.

Direktor srpsko - francuske firme "Interprom" iz Beograda Aleksandar Antonić izjavio je Tanjugu da je analiza višnje u laboratoriji u Bečeju pokazala da je ispravna višnja u voćnjaku u Novoj Crvenki i da je prisustvo insekticida i do 10 puta manje od dozvoljenog.

Antonić je odbacio mogućnost da su radnici preminuli usled trovanja insekticidom.

On je kazao da kod njih svaki dan dolazi oko 1.000 berača da zaradi neki dinar i da ta firma ne može da zna kakvo je zdravstveno stanje svakog od njih.

Antonić je dodao da su tih dana, kada su preminuli radnici, bile visoke temperature i da su građani zbog zdravstvenih problema padali i na beogradskim ulicama.

"Sva naša proivodnja ide u izvoz i nikada nismo imali problema sa ispravnušću voća", istakao je Antonić.

Direktor Doma zdravlja i lekar u Hitnoj pomoći u Kuli Žarko Ševin je izjavio da je 17. juna beraču u voćnjaku u Novoj Crvenki pozlilo, nakon čega je dežurni lekar u ambulanti u Crvenki samo konstatovati smrt, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Da se sve završilo na tom tragičnom pojedinačnom slučaju ništa ne bi bilo neobično, ali onda je došao 22. jun i još jedan radnik se požalio da se ne oseća dobro i da mora da se odmori, rekao je Ševin.

Taj radnik je ubrzo izgubio svest i počeo da drhti, a dežurni lekar Službe hitne medicinske pomoći je konstatovao suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke, što ga je navelo da posumnja na trovanje. Radnik je ubrzo zatim umro u bolnici u Vrbasu.

Još dvojici radnika je 24. i 27. juna pozlilo u voćnjaku, ali nisu imali ozbiljnije simptome.

Pacijentima koji su hospitalizovani u bolnici u Vrbasu je uzeta krv na analizu, ali rezultati toksikoloških analiza nisu još uvek poznati, a o svemu tome su upoznati policija i nadležni inspekcijski organi, kazao je Ševin.

On je dodao da jedino toksikološki nalaz može potvrditi ili isključiti dijagnozu trovanja, a ako se sumnja na trovanje organo-fosfornim insekticidima, u pitanju je" nivo acetil-holin esteraze".

Zamenica direktora Doma zdravlja u Kuli Ljiljana Beronja je rekla Tanjugu da se se očekuje da ovih dana budu poznati rezultati analize, nakon čega će se rasvetliti taj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu