Štampa: Groteska haškog suda

Vest o oslobađanju Stanišića i Simatovića dobila je znatno manje prostora u hrvatskim novinama, za razliku od vesti o presudi rukovodiocima Herceg Bosne.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

11:15

Default images

Riječki "Novi list" vesti o oslobađanju Stanišića i Simatovića dao je na naslovnoj stranici s naslovom "Slobodni", nadnaslovom "Hag amnestirao Miloševića - Bože (ne)pravde".

U Podnaslovu se ističe da nakon te presude "ispada da udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića s ciljem stvaranja velike Srbije na područjima Hrvatske i BiH i etničko čišćenje nesrba s tih prostora nije postojalo".

Riječki list ističe i da u Hagu nijedan vojni ili politički zvaničnika iz Srbije nije proglašen krivim, sve to uz naslov "Srbija za ratove u Hrvatskoj i BiH nije odgovorna".

List donosi reagovanja branilaca optuženih Hrvata u Hagu - Anto Nobilo rekao je da je ta presuda veće iznenađenje od oslobađajuće presude Momčilu Perišiću, dok je Gotovinin advokat Luka Mišetić izjavio da ga je "groteska haškog suda ostavila bez riječi".

I "Jutarnji list" u naslovu malog okvira na naslovnoj stranici ističe da je Milošević amnestiran i da su oslobođeni zločinci Stanišić i Simatović. "Naoružali i zapovedali arkanovcima i Legijinim beretkama, a nisu krivi", naslov je teksta na trećoj strani, takođe garniranog reagovanjima iz Hrvatske i BiH.

"Večernji list" piše da je sudija Alfons Ori, koji je osudio Gotovinu, oslobodio arhitekte rata, podsetivši da su njih dvojica uhapšeni nakon ubistva Zorana Đinđića.

"Oni idu kući, a ko je kriv?", piše splitska "Slobodna Dalmacija" uz podnaslov "Hag oslobodio Stanišića i Simatovića: Nisu krivi za zločine u Hrvatskoj i BiH zločinački pothvat vodio je samo Tuđman".

Osiječki "Glas Slavonije" piše da su "oslobođeni saradnici Slobodana Miloševića". "Haška pravda: Srbija za ratove u Hrvatskoj i BiH nije uopšte odgovorna", naslov je tog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: