SAD: Srbija deluje protiv terorizma

Vlada Srbije nastavila je da ulaže napore u borbi protiv međunarodnog terorizma tokom 2012. godine, piše u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

14:41

Default images

U delu izveštaja o borbi protiv terorizma, koji se odnosi na Srbiju, ukazuje se da su sprska policija i obaveštajne agencije sarađivale sa američkim agencijama u otkrivanju potencijalnih terorističkih pretnji.

Dve glavne specijalizovane policijske jedinice u Srbiji su delovale kao jedinice za taktički odgovor u borbi protiv terorizma.

U izveštaju objavljenom na veb-sajtu Stejt departmenta se navodi i da je Srbija prihvatila i pozdravila obuku u borbi protiv terorizma koju su finansirale SAD.

Ukazuje se na to da je za vladu Srbije i dalje prioritet usklađivanje policijskih protokola sa standardima Evropske unije.

Za Kosovo, koje se u izveštaju pominje kao posebna država, piše da je vlada Kosova tokom 2012. nastavila da sarađuje sa SAD po pitanjima vezanim za borbu protiv terorizma i da je ostvaren napredak na više frontova.

"Bezbednosna i politička situacija na severu Kosova je nastavila da ograničava sposobnost vlade da sprovodi vlast u toj oblasti", piše u izveštaju i dodaje se da na severu Kosova odgovornost za "održavanje sigurnog i bezbednog okruženja i jačanje vladavine prava, uključujući i na granicama", imaju Kfor i Euleks.

U izveštaju se ukazuje na to da, iako Kosovo i susedna Srbija nisu direktno sarađivale po pitanju borbe protiv terorizma, obe vlade su radile na sprovođenju plana o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

Bosna i Hercegovina je, prema izveštaju, pojačala svoj kapacitet za borbu protiv terorizma tokom 2012. i nastavila da bude kooperativan partner Sjedinjenim Državama po pitanjima međunarodne borbe protiv terorizma.

U izveštaju se od zemalja regiona ne pominju Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

U izveštaju o terorizmu po zemljama za 2012. Stejt department je u odnosu na izveštaj iz prethodne godine ostavio nepromenjenu listu zemalja u kojima "država podržava terorizam".

Kuba, Iran, Sudan i Sirija su na toj crnoj listi, mada je Iran izdvojen kao najgora zemlja po tom pitanju, a Sirija je kritikovana zbog brutalnog gušenja protivnika režima predsednika Bašara el Asada.

U izveštaju se navodi da je Iran 2012. pojačao podršku globalnom terorizmu do nivoa koji nije viđen poslednje dve decenije.

Navodi se da su osnovni elementi Al Kaide u Avganistanu i Pakistanu osuđeni na poraz, ali i da razni ogranci mreže Al Kaide ostaju kao opasne pretnje Sjedinjenim Državama.

Zbog toga, navodi se u izveštaju, SAD moraju da se brane od više decentralizovane i geografski raširene terorističke pretnje, zbog čega je bilo teže da teroristički planovi budu s uspehom osujećeni u nekim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: